След тежки преговори СТСБ успя да постигне увеличение на заплатите във варненския градски транспорт

След близо 7-месечни тежки преговори и при изключително затруднен социален диалог, Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) успя да извоюва увеличение на основните заплати на работещите във варненския градски транспорт. На 22 февруари, с подкрепата на кмета на града Иван Портних, е подписано Стачно споразумение, което ще бъде отразено в КТД. В него е записано, че основните възнаграждения на всички работещи в дружеството се увеличават с по 40 лв. от 1 април 2018 г. Освен това се регламентира и безплатно пътуване на децата на работещите в общинския превозвач от 1 март.

„Увеличението стана факт благодарение на постоянната подкрепа на ръководството на СТСБ през тези месеци, което стоеше неотлъчно зад исканията на нашите членове, а зам.-председателят на Съюза инж. Иван Дражев участваше лично в преговорите”, заяви председателят на СО към „Градски транспорт” Варна Павлина Николова. По думите й разговорите са били много трудни, защото дружеството продължава да е в недобро финансово състояние, макар и с подобрени резултати от предишни години. Затова месеци наред изпълнителният директор инж. Злати Златев  категорично е отказвал каквото и да е било увеличение на възнагражденията. „Именно поради тази причина инж. Дражев поиска  среща с г-н Портних, на която му обяснихме, че докато дружеството се стабилизира, може да изгубим хората, които напускат заради ниските заплати. Това увеличение не е достатъчно, но все пак е напредък”, обясни още Павлина Николова. Тя се надява, тази година дружеството да излезе на печалба и да има възможност да се подобри още повече заплащането и условията на труд. За началото на туристическия сезон се очаква да пристигнат 15 нови автобуса. Те  ще  подменят старите, чийто ремонти гълтат огромни средства.

„Преговорите бяха продължителни и трудни, защото се водеха в една изключително нездрава среда. Имаше поредицата от провокации и опити да бъде взривен крехкия диалог. Бях в постоянен контакт с нашия председател Павлина Николова и съм свидетел на огромните трудности, през които премина. Въпреки това тя успя да защити исканията на хората. Радвам се, че СТСБ има лидер като нея – сърцата и борбена. Вярвам че и членовете оценяват нейната всеотдайност и огромните усилия, които тя положи, за да защити всеки един от тях и организацията като цяло”, коментира председателят на СТСБ Екатерина Йорданова.