Модернизирани трамваи сменят старите по линия 8 в София

Кметът Фандъкова благодари на СТСБ за съвместната работа в полза на гражданите

Πъpвитe чeтиpи тpaмвaя, дapeни по линия на Бългapo-швeйцapcĸaтa пpoгpaмa зa cътpyдничecтвo нa Coфия, тpъгнаха днес в 11 часа от пл. „Възраждане” по линия 8. На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова, посланикът на Швейцария в България Н. Пр. Денис Кнобел. Сред официалните гости бяха и представителите на Съюза на транспортните синдикати в България – Даниела Златкова и Мила Николова. 

Общо 28 трамвая ще бъдат доставени в столицата от Базел до края на годината, съобщи по време на церемонията кметът Фандъкова. По думите й целта на проекта е да се подобри качеството и достъпността на услугите за хората в обществения транспорт на столицата. Общата му стойност е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85%. „Трамваите са предоставени безвъзмездно от Швейцария за софиянци, което за пореден път засвидетелства доброто сътрудничество между двете страни”, подчерта Фандъкова, обръщайки се към посланик Денис Кнобел. Тя отправи и специални благодарности към синдикатите в лицето на СТСБ за сътрудничеството и съвместните инициативи, които също са насочени към качествени работни места в обществения транспорт и подобряване на услугата за гражданите.

В своето изказване посланикът на Швейцария в България Н. Пр. Денис Кнобел подчерта важността на проекта за подобряване живота на хората. “Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито „краставичките“ заради асиметричната им форма и зелен цвят. Надяваме те скоро да станат един от новите символи на София и на амбициите й да продължи обновяването на обществения транспорт и подобри качеството на въздуха, както и на кандидатстването й за „Зелена столица на Европа“, заяви посланикът.

По време на церемонията стана ясно, че втората доставка от осем трамвая вече е в депото на „Столичен електротранспорт“. Всички те са модернизирани, с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със системи за добро пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума. Проектът „Модернизирани трамваи за София“ популяризира използването на обществен транспорт в българската столица, което води до по-малко задръствания, по-малко въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха.

В същото време председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, в качеството си на вицепрезидент на Международната федерация на транспортните работници, участва в среща в Лондон, на която се обсъжда нуждата от нови политики за развитието на обществения транспорт. В своето изказване тя подчерта необходимостта от партниране на синдикатите и местните власти с цел подобряване на услугата за гражданите и превръщането на градския транспорт в привлекателен вариант за придвижване. Според нея това може да бъде постигнато чрез подобяване качеството на работните места и удовлетвореността на работещите в сектора. Екатерина Йорданова даде за пример и конкретни резултати, постигнати от СТСБ в партньорството със Столична община. Тя представи и последната съвместна инициатива. По идея на СТСБ се организират безплатни курсове за жени водачи в градския транспорт на София с цел повишаване на квалификацията и започване на работа като шофьори в градския транспорт. Тя посочи и добри примери за постигнатото в столичния електротранспорт, където 38 на сто от ватманите са жени, което поставя София на първо място сред европейските градове.