СТСБ „облече“ сградата си с плакат, в знак на почит към Иван Вазов

На 9 юли 2020г. се навършват 170 години от рождението на „Патриарха на българската литература“ –  Иван Вазов. По този повод СТСБ се включи в честванията в цялата страна, като поръча изработка на плакат, с който „облече“ сградата си на бул. „Княгиня Мария Луиза“ No. 106, за да напомня в следващата една година за величието на личността на Вазов на жителите на София. Плакатът (на снимката) е с размери 12,55м. височина и 3,17м. ширина, което го прави видим от разстояние в голяма част от широкия център. СТСБ избра за мото на своята кампания, отпечатано на фасадата на сградата, в чест на бележития ни сънародник, цитат от романа „Под игото“: „България заслужава да се потрудим за нея.“.

Инициативата е лично на председателя Екатерина Йорданова, която каза на откриването: „Вярвам, че бележитите личности на българската литература, история и култура трябва да бъдат помнени. Във времена на изпитание, каквито са настоящите, струва ми се, е още по-важно да развиваме духовността си и да не забравяме личностите, обогатили културата и ценностите, които са ни изградили като нация. Иска ми се чрез този плакат на сградата на СТСБ визуално да призовем хората да си спомнят с почит живота и творчеството на великия българин Иван Вазов. Поклон!“.

Иван Вазов е роден на 9 юли 1850г. в Сопот. Писател, поет, драматург, публицист, почетен член на БАН (1921г.), почетен доктор на филологическите науки, Вазов остава многопластов и дълбок. Брат е на офицерите от Българската армия Георги Вазов и Владимир Вазов. Учи при Ботьо Петков и Партений Белчев, а след това в Пловдивската гимназия.

Интересен факт за може би най-емблематичната му творба  – „Под игото“, е, че за първи път романът е издаден на английски език, а след това – и на български. Срещата с творчеството на Иван Вазов винаги е вълнуваща, защото през неговите произведения, през неговия свят и възпрятието, което ни е завещал, можем да усетим духа на времето и да отдадем почит към неговата необятна личност и днес.