СТСБ се включи в протеста на КНСБ за по-високи доходи

Представители на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) от  София, Варна, Шумен, Пловдив, Карлово и Бургас участваха в Националния протест, организиран днес от КНСБ. В шествието днес се включиха представители на всички видове транспорт и браншове.

Основното искане на участниците от СТСБ бе за възстановяване на социалния диалог, продължаващо и поетапно увеличение на заплатите на работещите в отрасъла и се обявиха против опитите за отпадане на класа за прослужено време.

В шествието обедини близо 8 000 синдикалисти от всички федерации в КНСБ. Те приеха декларация, която представители на конфедерацията прочетоха пред Тристранния съвет за сътрудничество, който в момента на протеста заседаваше.

В нея се настоява за увеличение на всички заплати с по 100 лв. и догонваща политика по доходите, като до 2021 г. минималната работна заплата да бъде поне 800 лв. Исканията на включват още увеличение на заплатата за всички висшисти, които работят по специалността на 700 лв. и запазване на класа за стаж, както и 20% увеличение на заплатите в културата. Синдикатите се обявиха също против орязването на болничните и „за” възстановяване на необлагаемия минимум, равен на минималната работна заплата.