Глория Милс: Екатерина има огромен принос в работата на Женския комитет на ЕКП

СТСБ високо оценен за дейността си на европейско и национално ниво по въпросите на равнопоставеността и борбата с насилието
С топли думи на благодарност и висока оценка за личния ѝ принос приключи мандатът на председателя на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) Екатерина Йорданова като вицепрезидент на Женския комитет (ЖК) на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC). Конфедералният секретар по въпросите на равнопоставеността между жени и мъже Монсерат Мир представи кратък доклад за конференцията в Правец по проекта EVE за жените в транспорта, на който лично беше гост. Тя подчерта високото политическо ниво на конференцията, както от страна на европейските и международните институции, така и на национално равнище. Дейността на Европейската транспортна федерация (ETF), чийто вицепрезидент за втори мандат е Екатерина Йорданова, също беше високо оценена, особено във връзка с проучването за насилието на работното място, проведено миналата година, и обучителната програма EVE, разработена от СТСБ и ETF за противодействие на шокиращите данни. Също така високо бе оценена и дейността по равнопоставеност между жени и мъже на национално ниво в рамките на българското председателство на ЕС. Това е един от явните приоритети и неслучайно много от българските „лица“ на европредседателството са жени. Това особено личи при теми като дигитализацията, четвъртата индустриална революция и мястото на жените в нея. Безспорно най-влиятелно място досега са си извоювали българките – ние сме номер едно в ЕС по учещи и работещи в ИТ сектора жени. СТСБ подкрепя всички политики и събития в тази посока, зад които стоят имената на успешни българки като Мария Габриел, еврокомисар по дигиталната икономика и общество, и Саша Безуханова, пример за много жени в сектора.
Искрено се надяваме, че и в бъдеще ще можем да разчитаме на приноса на Екатерина, който е толкова важен за нас!“, каза Глория Милс, председател на ЖК на ЕКП, като отбеляза участието ѝ във всички важни проекти и дебати на европейско и международно ниво през последните години – насилието на работното място и у дома, разликите в заплащането и пенсиите между двата пола, активното остаряване и, разбира се, по проекта за Директива за съвместяване на работа и личен живот, който е акцентът в момента. Очаква се Съветът на ЕС да излезе с решение по предложението на ЕК в рамките на българското председателство с подкрепата на синдикатите.
Не по-малко важни бяха и постигнатите резултати в рамките на самата организация – Парижката резолюция от 2015 г. за равно представителство на жени и мъже в органите за вземане на решения и нейното прилагане на практика на междуконгресната конференция в Рим през 2017 г
В специално писмо Екатерина Йорданова благодари на ЖК на ЕКП за подкрепата през тези години, общите усилия на жените в комитета и неуморния труд на секретариата.
В писмото тя съобщава на колегите си, че с огромно съжаление се оттегля от работата си в ЖК и няма да се кандидатира за втори мандат. Това е необходимо, за да може да насочи по-голяма част от времето и усилията си към България. Да помага по-ефективно в ежедневните борби на транспортните работници в България за решаване на проблемите им и осигуряване на по-добри и справедливи условия на труд, включително и предвид сериозните промени, които цифровизацията и четвъртата индустриална революция вече налагат в сектора. Да откликва по-активно на нуждите на столичани – в ролята си на общински съветник и председател на постоянната комисия по транспорт и туризъм към СОС, и да оказва позитивно влияние върху промените, извършващи се в столицата с цел подобряване на инфраструктурата, и въвеждане на по-устойчиви начини на мобилност, като същевременно се работи за постигане на справедлив преход и баланс, който не само ще повиши ефективността на транспорта в града, но и ще отчита нуждите на работещите в сектора.
В писмото си председателят на СТСБ подчертава и важността на предстоящия през юли т.г. редовен осми конгрес на СТСБ, като в този момент естествено вижда своето място сред членовете на синдикалните организации на СТСБ по места.
„Оставам жена-лидер в доминиран от мъже сектор и ще продължавам да допринасям с всички сили за голямата международна борба за равенство между половете.“– обещава в писмото си Екатерина Йорданова, която ще участва в българската делегация по преговорите за Конвенция на Международната организация по труда (ILO) срещу насилието над мъже и жени в света на труда през юни в Женева, Швейцария.