Екатерина Йорданова: Целта ни е спортът да стане част от живота на повече хора

Председателят на СТСБ присъства на представянето на „София – Европейска столица на спорта 2018“ пред студенти и преподаватели

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) Екатерина Йорданова присъства на представянето на инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018“ пред студенти и преподаватели в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, което се състоя на 27 март. Сред официалните гости бяха също служебният министър на младежта и спорта Даниела Дашева, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, председателят на Столичния общински съвет (СОС) и на фондация „София – Европейска столица на спорта“ Елен Герджиков и общински съветници.

„Ние не гледаме към 2018 г. само като на подготовка за едно или няколко събития, а като на процес за устойчиво развитие, популяризиране и масовизиране на спорта. Искаме да стигнем до различни социални и възрастови групи. Започнахме работа през 2015 г., а през настоящата и следващите години ще надграждаме, като приоритетно инвестираме в спортна инфраструктура и разнообразен и богат спортен календар“, заяви председателят на СОС Елен Герджиков.

Той обяви, че за последната година общината е отделила за спорт над 7 милиона лева, а в същото време е стартирала и програма за подпомагане на столичните спортни клубове с 400 хиляди лева. „В календара за 2017 г. са предвидени 47 основни събития, но със сигурност ще бъдат и повече“, допълни Герджиков.

„Организираме прояви, насочени към децата и младежите в градската среда, към хората от третата възраст, към децата в риск, хората в неравностойно положение. Но най-важното е какво ще остане и ще продължи да се случва след 2018 г. Искаме спортът да стане мода и начин на живот в София“, завърши Герджиков.

Целта е спортът да стане част от живота на повече хора и инициативата „София 2018“ го постига. Само от началото на 2017 г. досега в спорните мероприятия са се включили над 150 хиляди души”, коментира Екатерина Йорданова, която е член на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и един от хората с личен принос за избора на София за спортна столица на Европа. „Движението е най-доброто лекарство за добро здраве и това е посланието към нашите членове”, коментира още Екатерина Йорданова. Тя обясни, че СТСБ чрез различни свои инициативи и проекти активно работи за популяризирането на спорта сред работещите в транспортния сектор като начин за възстановяване и здравословен начин на живот, не само в София, но и в цялата страна. Миналата година транспортни работници и техните семейства от София се включиха в поход до Витоша, който бе организиран по проект „Активни в почивката, активни в труда“. Тази година в началото на лятото за шести път СТСБ ще проведе и станалата традиционна спартакиада на транспортните работници, която от миналата година от национална прерасна в международна с участието на отбори от няколко европейски транспортни синдиката.

Фондацията даде и три специални награди „За заслуги към спорта, Софийския университет и София“. Министър Дашева връчи отличието на Тихомир Димитров – преподавател от Департамента по спорт към СУ и медалист от световни първенства по ледено катерене, Елен Герджиков награди олимпийската шампионка в гребането Здравка Йорданова, а Екатерина Йорданова отличи многократната призьорка от първенства по ски алпийски дисциплини Вера Асенова.  

Пред присъстващите в Аулата на Софийския университет беше направена презентация на уеб навигатора „Искам да спортувам“, който е търсачка за спорт в столицата и е част от сайта на инициативата www.sofia2018.bg. Той обединява информация за спортни обекти, клубове и федерации, плюс основните събития на инициативата и на общината. Представена беше и програмата от събития на проекта за 2018 година.