Очакваме споразумение със Столична община

На 8 март КНСБ и КТ „Подкрепа“ проведоха поредна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова. В срещата участваха президентите на КНСБ Пламен Димитров, на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, председателят на ФТР на КТ „Подкрепа“ Илиан Ценов и неговия заместник Иван Кирилов. 

На срещата беше представен проект на споразумение със Столична община, което да гарантира увеличение на заплатите на водачите в градския транспорт и решаване на проблема с извънредния труд. Основно искане на двете синдикални федерации е поемането на ясен ангажимент от страна на Столична община за ежегодно увеличение на заплатите на всички работещи в общинските транспортни дружества с 3-годишна програма. 

Очакваме на 11 март заместник-кметът по финанси и транспорт Дончо Барбалов да представи конкретни разчети, свързани с исканията ни за работещите в софийските транспортни дружества.

Проектоспоразумението, предложено от СТСБ и ФТР „Подкрепа“, изисква поетапно да бъде ограничен извънредният труд на водачите в „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД до допустимия в рамките на Кодекса на труда.

Всички искания на синдикалните организации ще бъдат разгледани и в комисиите за социално партньорство в дружествата за намиране на бързи и ефективни решения.

„Близо 90 на сто от работещите в дружествата са синдикални членове и ние сме единствените легитимно избрани представители на работниците да защитаваме техните права“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

През последните месеци КНСБ, СТСБ и отделните синдикати в градския транспорт на София проведоха множество срещи с цел за разрешаване на проблемите в столичния градски транспорт. В тях участваха всички председатели на синдикални организации в двете транспортни компании, ръководствата на дружествата, столичният кмет и отговорните лица от общината.

Двете синдикални централи очакват споразумението с общината да бъде подписано в най-кратък срок.