В Деня на земята СТСБ засади „Градина на Земята и мира“

 

Събитието на Младежкия комитет на СТСБ обедини Деня на земята, 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН до 2030 г. и кампанията в подкрепа на българската роза «Дамасцена».

В Международния ден на земята, Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) засади 17 български рози „Дамасцена“ като символ на 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН и така създаде символична „Градината на Земята и мира“ в Докторската градина в центъра на София.

Събитието е част от кампанията на председателя и Младежкия Комитет (МК) на СТСБ в подкрепа на отглеждането, развитието, разпространяването и защитата на българската маслодайна роза от сорта „Дамасцена“, която младежите на СТСБ популяризират от 2014 г. насам като свят символ на родината ни на международни форуми и събития, сред колегите си от ЕTF и ITF, и сред всички чуждестранни партньори и гости, с които работят. Същевременно, акцията беше и символичен акт на подкрепа за 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, които СТСБ е припознала и като свои цели от приемането им през септември 2015 г., и за чието постигане Женският комитет, Младежкият комитет, лидерите и активистите, заедно с членове на СТСБ, са провели поредица от събития.

17-те маслодайни рози бяха специално донесени за случая от градините край град Карлово. Всяка роза беше грижливо посадена от представители на Женския и Младежкия комитети на СТСБ, заедно с лидери, активисти и членове от екипа. Едновременно със засаждането на своята роза, всеки представи и по една от целите на ООН, с която се ангажира лично да работи.

Антоанета Стоименова представи цел 1: изкореняване на бедността. Председателят на СО на СТСБ към „Метрополитен“ Таня Пачкова представи цел 2: край на глада. Бойка Кондова, председател на СО на СТСБ към „Деспред“ представи цел 3: добро здраве. Цел 4: качествено образование беше изборът на международния експерт от централата на СТСБ Любомир Дренски.

Младежкият представител на сектор «градски транспорт» и новоизбран член на ЖК на ITF Мадлен Йорданова пое цел 5: равенство между половете. Божидар Данчев, председател на синдикалната организация към Център за градска мобилност (ЦГМ) представи цел 6: чиста вода и санитарно-хигиенни условия, а цел 7: възобновяема енергия беше представена от колегата му от ЦГМ Димитър Алексиев. Мила Николова – дългогодишен експерт към СТСБ и член на ЖК и УС представи цел 8: сигурна работа и икономически растеж. Цел 9: иновации и инфраструктура беше целта на експерта на СТСБ Даниела Савова. СО към «Автотранспорт» беше представено от трима активисти: Албена Борисова, Блага Гълъбова и Теодор Тодоров. Те представиха съответно цели 10: намаляване на неравенствата; 11: устойчиви градове и общности; и 12: отговорно потребление.

Надежда Станева – член на ЖК и УС на СТСБ и регионален координатор на СТСБ за район Пловдив, представи цел 13: борба с климатичните промени, и призова присъстващите да поемат личен ангажимент, като се стремят към отговорно потребление, рециклиране и разделно събиране на отпадъците, ползване на обществения градски и ЖП транспорт и като цяло намаляване на въглеродния ни отпечатък върху планетата. Международният експерт към СТСБ Росана Обрешкова, която отговаря за водния транспорт, се ангажира с цел 14: живот под водата и опазване на моретата и океаните. Весела Цаперкова – директор на ЦПО към СТСБ избра цел 15: живот на земята.

Цел 16: мир и справедливост беше изборът на съпредседателя на МК на СТСБ Алина Милушева. Цел 17: партньорства за целите, която обобщава всички предходни, беше представена и изпълнена с емоция и съдържание от председателя на СТСБ Екатерина Йорданова.

Рози засадиха и нашите дългогодишни партньори Румяна Милова – директор „Паркиране и мобилност“ към ЦГМ; Валентина Васильонова – зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) и стратегически партньор на СТСБ по цел 2; Цветелина Цветанова – председател на Балкански институт за устойчиво развитие, с която СТСБ подписа споразумение за съвместно сътрудничество в същия ден; Деница Соколова от „Дарик“ радио; Петър Янкулов – фотограф и собственик на дизайнерско студио; Алфредо Торес – хореограф, танцьор, преподавател и автор на песни.

В събитието се включиха и „Младежки форум 21 век” с председател Тодор Капитанов. Валери Мацанов, организатор на най-утвърдения детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ и създател на инициативата „Ария България“, която се стреми да запали искрата на познанието за истинските български ценности и символи – също посади роза в «Градината на Земята и мира» и заяви своята съпричастност към кампанията на СТСБ.

На финала, всички участници, партньори и гости гости пуснаха в небето 17 бели гълъба, отправяйки своето послание послание за мир по света в четирите посоки.

По-късно същият ден, председателят на СТСБ Екатерина Йорданова представи събитието и кампаниите на СТСБ в подкрепа Целите на ООН и роза «Дамасцена» и пред 60-те делегати и гости на международната конференция, организирана от КНСБ по повод 100-годишнината от учредяването на МОТ под надслов „Принос на синдикатите от Балканите за процеса на интеграция. Правото на сдружаване и КТД в контекста на 100-годишнината на МОТ“. Специалните гости на конференцията Яп Винен – съветник на генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC); Антон Лепик – изпълнителен секретар на паневропейския регионален комитет (PERC) към ITUC; и Ив Верие – генерален секретар на френската конфедерация на труда Force Ouvrière (FO) също се присъединиха към кампанията и заявиха своята подкрепа за СТСБ.