Екатерина Йорданова взе участие в Алианса за сближаване на заплатите в Европа

Председателят на СТСБ представи проекта EVE по време на заседание на ИК на ЕКП в София

 

Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова взе участие в заседанието на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), което се състоя на 26 юни 2018 г. в столичния хотел „Рамада“. В събитието участваха над 200 синдикални лидери от цяла Европа, включително и членовете на ИК на КНСБ. По време на него Екатерина Йорданова представи развитието на проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)”, който СТСБ реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

На следващия ден (27 юни 2018)  работата на синдикалните лидери продължи с конференция на тема „Към Алианс за сближаване на заплатите в Европа”. Инициативата е на ЕКП и беше обявена по време на българското председателство. Тя събра представители на Еврокомисията, профсъюзите и работодателите, за да започнат дискусия как да се постигне общ европейски стандарт от заплатите, така че равен дял от добавената стойност в икономиката да отива в работниците във всяка една от държавите от ЕС. Във форума взеха участие българският премиер Бойко Борисов, еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тайсен, генералният секретар на ЕКП Лука Визентини, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу, лидери на синдикати, европейски социални министри и евродепутати.

„Успяхме да вдигнем заплатите с близо 12%. По време на мандата на правителството средната работна заплата ще достигне 1500 лева, а минималната – 650 лева”, обяви премиерът Бойко Борисов по време на конференцията. България изпълнява всички изисквания за започване на преговори в Еврозоната. Имаме ниско ниво на държавния дълг, устойчив ръст на БВП, ниска безработица – под  6%. В същото време ни се поставят условия, свързани с валутния борд. Същият този борд, който 22 години крепи стабилността в държавата, обяви премиерът.

Години наред работната ръка от бившите социалистически страни беше източвана, а примамката бяха по-високите заплати. Получи се огромен отлив на работна ръка, застаряващо население, което натоварва всички социални сфери, обяви премиерът.

Производителността в Източна Европа нараства с 80-85%, но заплащането в тези държави продължава да е 25-30 на сто от германските заплати – със същото ниво на производителност, което означава, че съотношението е 1 към 3, дори 1 към 4 на заплатите. Това заяви генералният секретар на ЕКП Лука Визентини по време на форума. Той подчерта,  че България е в дъното на таблицата по отношение на растежа на заплатите. Последното десетилетие се е отразило в драматично намаляване на заплатите на цялата територия на ЕС. Спадът в нетната стойност, без да се взема в предвид инфлацията, е средно с около 30 на сто, добави Лука Визентини.

Има милиони хора, които работят, но не могат да свържат двата края, изтъкна генералният секретар на ЕКП и допълни, че това е основен проблем. Ситуацията се влошава в държави като България и други страни от Югоизточна Европа.

Не е вярно, че в България и другите държави от Източна Европа заплатите са по-ниски, защото производителността е по-ниска, подчерта Визентини. Не е вярно, че заплатите са по-ниски, защото разходите за живот са по-малко, добави още той. Генералният секретар на ЕКП изчисли, че заплатите в Източна и Западна Европа са различни, но цените са близки и разходите за живот са сходни. „Това са неравенства, които влияят върху системите за социално осигуряване“, каза Визентини. По думите му тези неравенства влияят и върху устойчивото развитие на държавите в средносрочен и дългосрочен план.

Според Лука Визентини трябва да има институции за колективно трудово договаряне, които да работят ефективно. Той смята, че средната прослойка на населението трябва да бъде подкрепена и именно на хората от тази група трябва да се повишат заплатите. Точно натам трябва да се насочи колективното трудово договаряне, изтъкна генералният секретар на ЕКП.

Спрете да укривате данъци, защото това лишава обществото от средства за образование, обществени услуги и повече пари за достоен живот, обърна се към залата генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу.

Ако разликите във възнагражденията са твърде големи, ако хората не виждат напредък, това подкопава легитимността на европейския проект, заяви еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариане Тайсен. Тя посочи, че ако през 2016 г. реалните възнаграждения в България са три пъти по-ниски от реалните възнаграждения в Люксембург, то десет години по-рано разликата е била шест пъти. По думите й първата цел на страните от Източна и Централна Европа трябва да е да достигнат възнаграждения, близки до тези в страни като Испания. Тайсен смята, че сближаването през последните години се ускорява, като заплатите в Източна Европа и прибалтийските страни растат с по-бързи темпове от останалите. Според нея необходимо е да се направи повече по отношение на минималните заплати, които целят намаляване на работещите бедни.