Христо Димитров е официално лице на кампанията „Заклех се!” за 2018 г.

Идеологът и директор на Националния фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров пое официално ролята на застъпник на кампанията  „Заклех се!” на младежката организация на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ). След Искра Радева той е второто голямо име в българската култура на тази позиция, но подкрепата на ансамбъла започна още преди година. Днес, на 10 декември, Световния ден на ООН за човешките права, той участва в събитието, организирано от СТСБ и Зонта клуб “Света София” под надслов “Кажи НЕ на насилието!”. Двете организации направиха обиколка с ретротрамвая, за да представят пред широката общественост в София своите кампании и дейност в тази област.

„СТСБ е една от най-активните организации в страната, която от години се бори с насилието над жени. Това е и мое лично дълбоко убеждение като човек християнин и добър българин. Затова нито за миг не се поколебах да стана официален застъпник, лице на кампанията „Заклех се!”. Това заяви Христо Димитров, който застана пред медиите редом до вицепрезидента на Световната транспортна федерация и председател на СТСБ Екатерина Йорданова. „Ако просто спазвахме 10-те Божи заповеди, нямаше дори да има нужда от такива кампании“, заяви още продуцентът и създателят на „Българе”. Той сподели, че в началото на всеки концерт, когато представя кампанията, публиката става на крака и ръкопляска, което го прави оптимист.

„Благодаря на Христо, че прие да бъде лице на инициативата през 2018-та”, каза Екатерина Йорданова. Тя подчерта, че според СТСБ борбата с насилието ще бъде ефективна, само ако е комплексна, независимо къде се случва то – в дома, на работното място, по медиите или дори в думите, с които си служим. Тя припомни, че през тези четири години СТСБ са успя  да приобщи към кампанията хиляди мъже чрез паната на метростанция „Сердика“ и на Летище София. „Радваме се, че в лицето на „Зонта” имаме нов партньор, с когото обединяваме усилия“, подчерта Екатерина Йорданова. Мила Николова от СТСБ призова за общи действия и в подкрепа на Конвенция на МОТ срещу насилието в света на труда, където да се включи и домашното насилие.

„Статистиката показва, че голям процент от хората, които упражняват насилие са били свидетели или жертва на физически или психически тормоз в миналото. Притеснителен факт е, че някои от възприеманите за “по-леки” форми на насилие дори не са припознавани, като такива в съвременното ни общество”, коментира съпредседателят на МК на СТСБ, член на МК на ETF и ITF и инициатор на кампанията за България Алина Милушева. Според нея целта е да привлечем вниманието на хората към темата, да алармираме за сериозността и мащабността на проблема и да ги накараме да говорят за това. „Води ни убеждението, че насилието не трябва да се бори с агресивни кампании, защото агресията провокира агресия. Съсредоточаваме се върху личния пример и позитивното послание за общество на свободната, гордата, вдъхновяващата българка в лицето на Искра Радева и силния, уверения, достойния българин в лицето на Христо Димитров. Той е човек, творец, съвременен будител, който увлича след себе си!  Вярвам,  че ни предстои вълнуваща творческа година и още цяла армия от официално положили клетва мъже!“, заяви още Алина Милушева.

„Крайно време е всички да се обединим около идеята, че насилието в обществото приема ужасяващи размери“ заяви при откриването и  председателят на Зонта клуб „Света София“ Виктория Стоянова. Тя също подчерта, че срещу него не може и не бива да се борим поотделно, а да се работи заедно – институциите, НПО, синдикати и училища. По думите й само така ще променим нагласите и ще преодолеем безразличието – и тук, и в глобален план. Това е каузата, която стои зад световната кампания „Зонта казва „НЕ“ за нулева толерантност към насилието.

Общият дух на обединение и синергия може би беше най-добре изразен от представителя на организаторите от Младежкия комитет на СТСБ Мадлен Йорданова, която цитира поговорката: „Ако искаш да стигнеш бързо, тръгни сам; ако искаш да стигнеш далече, тръгни с другари!“