Отново се мобилизираме в подкрепа на Нермин!

 

Нермин Ал-Шариф – лидер на либийския синдикат на докерите и достоен пример за всички жени в ITF вече близо месец е задържана в Бенгази, без право да напуска страната. Нермин трябваше да пътува за Маракеш и да присъства на Женската конференция на ITF в началото на ноември. Вместо това, обаче, тя остана в Либия, задържана и с конфискувани документи за самоличност.

Нермин е ревностен боец за правата на жените в арабския свят. В последните години тя взе активно участие и в кампанията на ITF, целяща да покаже истинското лице на авиокомпанията Qatar Airways и потъпкването на човешките права на работниците в нея. Гражданската война в Либия не успя да спре Нермин да отстоява своята кауза, не я спряха и двата опита за покушение над живота й!

СТСБ поде кампания в подкрепа на Нермин още на 22 ноември, когато за първи път публикувахме призив за солидарност от нашата фейсбук страница. Кампанията беше представена на Съюзния съвет по случай 25 ноември от Надежда Станева – член на МК и СС на СТСБ и регионален координатор за Пловдив и Пловдивска област. Гласувана бе единодушна подкрепа за солидарни действия. През профилите ни в социалните медии се обърнахме с призив и към голямото семейство на ITF. На 30 ноември председателят на СТСБ Екатерина Йорданова представи случая на Нермин пред отчетно-изборната конференция на СИТС към ДП РВД, на която беше почетен гост. По думите й, разказът предизвиква „сълзи в мъжките очи“ и още на място участниците в конференцията подписват петицията. КНСБ също се включи в разпространяването на информацията за случая, като сподели призива на СТСБ през социалните си профили. Участниците в третия семинар по проекта EVE на СТСБ и ЕTF в партньорство с Unite, FNV и CFDT-FGTE, който се проведе в Ишър, Великобритания, от 27 до 30 ноември 2017 г., също изразиха своята солидарност с Нермин. Следим активно развитието на събитията. Всички от международното семейство на ITF очакваме новини от Нермин.

Ръководството и екипът на СТСБ призовават всички членове, в 16-дневката за активизъм в защита на човешките права и борба с насилието над жени между 25 ноември и 10 декември, да подпишат петицията на LabourStart, с която изискваме свободата и документите на Нермин да бъдат върнати незабавно. Така ще подкрепим една смела жена, чието човешко право на свобода е погазено! Предварително ви благодарим за подкрепата!