Над 100 участници в спартакиадата на СТСБ се обявиха срещу насилието над жени

Носител на златната купа стана отборът на „Столичен електротранспорт”, среброто взе ЦГМ, а бронзът отиде при „Столичен автотранспорт”

Над 100 запалени спортисти от шест столични дружества взеха участие в Спартакиадата на транспортните работници „Спортът побеждава насилието”, която се организира от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) на 25 ноември – Международният ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета. Всички те станаха посланици на добрия пример, на мъжете и жените, които се противопоставят на всички форми на насилието на полов признак и се борят за неговото елиминирането у дома, на работното място и на обществени места.

В надпреварата, която се осъществи със съдействието на Фондация „София – европейска столица на спорта 2018” и подкрепата  на Комплекс „Спортна София 2000“ в Зона Б-5, участваха представителни отбори на:  „Столичен автотранспорт” ЕАД,

„Столичен електротранспорт” ЕАД,

„Метрополитен” ЕАД,

„Център за градска мобилност” ЕАД,

Национална компания „Железопътна инфраструктура”

и „Летище София” ЕАД.

Те премериха сили в четири дисциплини – минифутбол, тенис на маса, бадминтон и шах.

„Радвам се, че заедно вярваме, че  спортът може да помогне в борбата с насилието. Олимпийският принцип на участие в състезанията и благородната надпревара са чудесен пример за чисти и хармонични отношения между половете”. Това заяви в речта си при откриването председателят на СТСБ и вицепрезидент на Международната транспортна федерация (ITF) Екатерина Йорданова. „Насилието на работното място е сериозен проблем – особено в нашия транспортен сектор. Тази година ЕС, ООН, международни синдикални конфедерации и федерации от всички сектори, както и редица неправителствени организации от цял свят, насочват усилията си към преодоляването му. Работи се за постигане на нова конвенция на Международната организация на труда (МОТ), която специално да адресира проблема с насилието в света на труда”, заяви още Екатерина Йорданова. По думите й СТСБ от години посвещава време и усилия на този проблем – не само на 25 ноември, но и  през цялата година – защото виждаме връзката му с много други аспекти на достойните условия на труд. Вярваме, че едно работно място без конфликти и насилие ще бъде много по-приятна и ползотворна среда за работа както на жените, така и на мъжете.

„Възползвам се от възможността да благодаря на работодателите, които изпратиха свои служители, за да представят тяхното предприятие в тази благородна инициатива“ -, заяви още Екатерина Йорданова и припомни, че между СТСБ и ръководителите на дружествата има сключени споразумения за съвместни действия при превенцията на насилието на работното място и за борба с неговите проявления. „Тази Спартакиада е още едно проявление на заявеното ни желание да действаме заедно за подобряване на работната атмосфера в транспортните дружества”, подчерта още лидерът на съюза.

Повече от четири часа продължиха оспорваните битки на няколко терена едновременно, но при изключително спортсменство и приятелство между участниците. Всички те подкрепиха и дългогодишната кампания на СТСБ за „Заклех се!”, насочена срещу насилието над жени.

Финалистите бяха наградени от председателя на СТСБ Екатерина Йорданова в присъствието на голяма част от членовете на Съюзния съвет, които заседаваха, а дневният ред му бе с основен акцент – Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета.

„Днес вие показахте, че транспортните работници могат да бъдат добрият пример за това как жени и мъже могат да се съревновават помежду си и да постигат една цел при пълно взаимно уважение и зачитане на другия.”. С тези думи Екатерина Йорданова поздрави отборите на финала и заедно със Стефан Йорданов от Фондация „София – европейска столица на спорта 2018”, връчи медалите и купите на отборните победители.

Отборът на „Столичен електротранспорт” ЕАД, който бе и най-многоброен, е комплексният победител (88 т.) и носител на купата на инициативата „Спортът побеждава насилието”. Второто място бе спечелено от Центъра за градска мобилност (66 т.), а третата купа бе за „Столичен автотранспорт” (57 т).

Футболен първенец на спартакиадата стана тимът на Национална компания „Железопътна инфраструктура”, който спечели състезанието без нито една загуба. Второто място бе за сърцатия тим на ЦГМ, следван по петите от упорите бойци на „Столичен автотранспорт”.

По традиция на спортните прояви на СТСБ един от най-масовите и оспорвани турнири е този по тенис на маса. С най-много медали и този път се окичиха състезателите от столичния електротранспорт, но доминацията им все пак бе пробита от представители на други дружества. При мъжете начело излезе представителят на  НКЖИ Любомир Хаджиев, втори се класира доайена в тази дисциплина и отговорник на СТСБ за спортните прояви Петър Тодоров от Столичен електротранспорт, а трети бе неговият съотборник Добриян Добрев.

При жените призовата тройка в тениса на маса е, както следва:  Красимира Даскалова (Столичен електротранспорт), Златка Христова (Метрополитен) и Татяна Йорданова (ЦГМ). Последните две станаха пък първи при женските двойки, а втори са Иванка Иванова/Красимира Даскалова (Столичен електротранспорт).

В мъжките тандеми №1 станаха Петър Тодоров/Добриян Добрев  (Столичен електротранспорт) пред Любомир Хаджиев/Георги Узунов (НКЖИ) и съотборниците си Красимир Младенов/Явор Цветков.

В смесените двойки подреждането беше: Добрин Добрев/Иванка Иванова, Петър Тодоров/Красимира Даскалова от Столичен електротранспорт, а трети се класираха Иван Димов/ Татяна Йорданова от ЦГМ.

Бандминтонът също бе сред турнирите с голям брой участници. При дамите първото място бе за шампионката от лятната спартакиада – Блага Гълъбова (Столичен автотранспорт),  следвана от съотборничката си Албена Борисова и Анна Миладинова от ЦГМ.

В индивидуалната надпревара при мъжете титлата категорично заслужи Георги Шерденов (Столичен автотранспорт), втори бе съотборникът Асен Стоянов, а на трето място активният член на младежката структура на СТСБ Даниел Василев от ЦГМ.

При женските тандеми първото място остана запазено за Блага Гълъбова/Албена Борисова от Столичен автотранспорт, следвани от Райна Пехливанова/Елеонора Цветанова (Столичен Електротранспорт) и Анна Миладинова и Радослава Георгиева, които дебютираха като отбор и успяха да вземат медали.

При мъжките двойки победители станаха Асен Стоянов/Георги Шерденов (Столичен автотранспорт) пред Теодор Пеков/Петър Гочев (Столичен автотранспорт) и Даниел Василев/ Огнян Младенов (ЦГМ).

В надпреварата на шахматистите доминираха състезателите от ЦГМ: Николай Николов (първо място), Аттила Фодор (второ), следвани от Христо Антонов от Столичен автотранспорт. При шахматистките класирането оглави шампионът на СТСБ Антоанета Петрова от ЦГМ, следвана от Ирена Орлинова от Столичен Електротранспорт и съотборничката си Людмила Димова.

Носител на Купата за феърплей на тази спартакиада по решение на съдийската бригада бе присъдена на отбора на НКЖИ.

Във връзка с 25 ноември бяха връчени и сертификати  на отлично завършилите обучението по проекта “Да сложим край на сегрегацията на работното място и в ЗБУТ” –– Блага Гълъбова и Албена Борисова от Столичен автотранспорт.

На финала участниците в спартакиадата получиха плакати и така станаха посланици на Кампанията на ООН и ЕС за борба с насилието над жени и момичета (The Spotlight Initiative). Инициативата е част от международното стратегическо партньорство за постигане на Цел #5 от Целите за устойчиво развитие до 2030 г.

Кампанията на СТСБ ще продължи пред следващите две седмици с инициативи по места до 10 декември, когато е Световният ден на човешките права.