Пламен Димитров бе избран за заместник-председател на 108-та Конференция на ILO в Женева

Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова за втора поредна година е в състава на Комисията за изработване на Конвенция за насилието и тормоза на работното място

Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и член на Управителния орган на Международната организация на труда (ILO) от 2014 г., бе избран за заместник-председател, от името на работниците, на 108-та конференция на Международната организация на труда (ILO), която се провежда от 10 до 21 юни в Женева.

Конференцията също избра н.п. държавния секретар на Швейцария Жан-Жак Елмигер за председател на 108-та сесия, както и н.п. посланика на Ангола Маргарида Роса Да Силва Изата за заместник-председател от името на правителствата, и Жаклин Муго от Кения за заместник-председател от името на работодателите.

На 108-та сесия си дават среща над 5000 правителствени, работодателски и синдикални представители от 187-те държави-членки на ILO, за да намерят решения на предизвикателствата, свързани с бъдещето на труда, и да отпразнуват стогодишнината на ILO.

Повече от 50 високопоставени лица, сред които 45 държавни и правителствени глави, се очаква да се обърнат към делегатите по време на пленарните конференции на високо равнище от 10 до 12 юни и от 19 до 20 юни.

По време на Конференцията комисиите, в чийто състав влизат представители на работниците, работодателите и правителствата, ще обсъждат бъдещата Конвенция за насилието и тормоза в света на труда; прилагането на международните трудови стандарти, и Декларацията за бъдещето на труда.

След активното си участие в работата на Комисията по изготвяне на Конвенция за насилието и тормоза в света на труда по време на 107-та конференция през 2018 г., председателят на СТСБ Екатерина Йорданова и тази година е в състава на комисията, за да доведе до успешен край започнатото от Международната конфедерация на профсъюзите ITUC), Международната транспортна федерация (ITF) и СТСБ още през 2013 г.
.