Работниците от „Райънеър” излизат на стачка

Кабинните екипажи от „Райънеър“ от Италия, Португалия, Испания и Белгия се присъединяват към пилотите и ще стачкуват в края на този месец. Първи, своите протестни действия започват пилотите, които директно се назначават от „Райънеър“ и които са членове на ирландски профсъюзи – на 12 юли.  В Италия стачката ще е на 25 юли и ще продължи 24 часа, в Испания, Португалия и Белгия стачката ще продължи 48 часа на 25 и 26 юли.

Международната федерация на транспортните работници на събрание 3 и 4 юли в Дъблин изготви и представи списък с 34 искания на пилотите и кабинните екипажи на компанията. На срещата СТСБ беше представен от Калина Маринова – председател на СО към Кабинен екипаж на „Райънеър” в България. Основните проблеми на кабинния състав са задължителното използване на ирландски банкови сметки при превеждане на заплати, сложната процедура при вземане на болничен и постоянният стрес, на който са подложени работниците. За съжаление изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри определи техните искания за безсмислени.

Синдикалните организации предупредиха, че може да предприемат и следващи действия, ако ръководството на ирландската нискотарифна компания не предприеме стъпки за изпълняване на исканията, които можете да видите тук.