Цялостна обучителна програма за равенство между жени и мъже бе представена на конгреса на ЕТФ

Цялостна обучителна програма за равенство между жени и мъже бе представена в рамките на конгреса на Европейската транспортна федерация (ETF), който се проведе тази седмица в Барселона.Това е един полезен инструмент за обучение на всякакво ниво“, коментира председателят на Женския комитет на Международната транспортна федерация (ITF) Даяна Холанд  от Великобритания..

Обучителният пакет съдържа 4 модула на различни теми, свързани с равенството на жените в транспорта, създадени досега;  и наръчник за възможните варианти за ползването им и цял инструментариум от средства в помощ на преподавателя – като той може да бъде както всеки активист, така и професионалист на академично ниво. Най-голямото предимство на обучителната програма е, че позволява да бъде адаптирана според конкретните нужди и възможности на всяко работно място и всяка синдикална организация.

Четвъртият модул, посветен на насилието, както и наръчникът, бяха създадени в рамките на проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)“, който се реализира от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) в сътрудничество с и в полза на Европейската транспортна федерация (ETF) с финансовата подкрепа на ЕС. Асоциирани партньори по него са Unite the Union (Великобритания), FNV (Холандия) и FGTE-CFDT (Франция). Той бе представен на специално събитие по време на Конгреса от мениджъра на проекта Екатерина Йорданова, председател на СТСБ и вицепрезидент на ETF. По модула за насилието говори Дайана Холанд, а наръчникът бе представен от неговия автор Юлия Симеонова, оглавяваща Колежа за работническо обучение към КНСБ, в качеството й на външен експерт по проекта.

Събитието бе организирано от Управителния съвет по проекта, в който влизат представителките на партньорските организации Даяна Холанд, Бригита Паас и Валери Латрон; Кристина Тилинг и Инга-Лена Хайних от ETF, и Даниела Златкова и Мила Николова от страна на СТСБ. На него присъства и заместник-председателят на ЖК на СТСБ Милка Костова, както и други жени – синдикални лидери от цяла Европа.

Проектът включва и четири обучения на бъдещи обучители, в четири области на транспортна дейност със сходни условия на труд и проблеми. Първото, посветено на насилието в пътническия транспорт, ще се състои в София от 20 до 23 юни. Участниците в него, както и в следващите три, ще поставят началото на мрежа от европейски обучители за равенство в транспортния сектор.

Обучението, което ЕТФ ще предлага, трябва да бъде изведено на европейско ниво и да следва целите, заложени в програмата на федерацията“, подчерта Екатерина Йорданова.