СТСБ дари икона на Св. Св. Кирил и Методий на българската църква в Барселона

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България и вицепрезидент на Европейската транспортна федерация Екатерина Йорданова дари на българската православна църква в Барселона икона на Светите братя Кирил и Методий. Тя и представители на Съюза посетиха храма „Св. Богородица Монсератска“ в неделя, за да се срещнат с Негово преподобие архимандрит Авенир.

„Даряваме тази икона на църковната община в Барселона, защото празникът на св. св. Кирил и Методий обединява в себе си духовността, както на българите, така и на цяла Европа. Искаме нашите деца, които растат в Испания да знаят техните имена, тяхното дело и да се гордеят, че говорят български и могат да четата и пишат на кирилица”, заяви Екатерина Йорданова. Освен това светите братя са покровители на Европа и се почитат и от католическата църква.

Иконата беше приета с благодарност от архимандрит Авенир, който отслужи тържествен водосвет за освещаването й.

Св. св. Кирил и Методий са признати за светци още в края на 9 век. Първите данни за отбелязването на техния църковен празник – 11 май, са от 12 век. България почита тяхното дело на 24 май, когато е официалният Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

За пръв път в Рим паметта им е чествана през 1881 година. Във връзка с тази годишнина в базиликата „Сан Клементе“ с помощта на няколко държави е построен параклис, в който се съхраняват мощите на Св. Кирил. Голямото признание за апостолската и културна дейност на светите братя Кирил и Методий е обявяването им от папа Йоан Павел ІІ за съпокровители на Европа на 31 декември 1980 г.

Светите братя изиграват ролята на духовен мост между източните и западните традиции и имат принос за изграждането на Европа в рамките на религиозно-християнското общение, както и за  гражданското и културното й единение.