20 нови електробуса се включват в столичния трафик на градския транспорт

На 12 декември на паркинга на зала Арена Армеец се състоя официалното предаване на 20 електробуса на „Столичен Автотранспорт ЕАД“. Председателят на СТСБ и общински съветник Екатерина Йорданова беше част от официалните гости, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-кмета Дончо Барбалов, посланика на Китай у нас Джан Хайджоу, председателя на СОС Елен Герджиков, изпълнителния директор на „Столичен Автотранспорт ЕАД“ Слав Монов, председателя на СО на СТСБ към „Столичен Автотранспорт ЕАД“ Мария Георгиева и изпълнителния директор на Център за градска мобилност Христиан Петров. Г-н Хайджоу връчи символичния ключ за управление на автобусите на столичния кмет, след което всички заедно тестваха първия електробус.

Новите превозни средства разполагат с 34 седящи места, а капацитетът им е 70 човека, казаха от фирмата доставчик „Утонг“. Автобусите са оборудвани с камери, които следят за безопасността на водачите и пътниците. Местата на водачите са обезопасени с твърди прегради, а седалките им са аргономични. Общо 42 шофьори са преминали тридневен курс на обучение при китайски специалист и са готови да ги управляват. 11 от електробусите ще бъдат в депо „Малашевци“, а останалите 9 – в депо „Дружба“, като ще обслужват маршрутите на автобусни линии номер 9 и 309. Всеки от тях ще бъде управляван от двама шофьори, уточниха от  „Столичнен автотранспорт ЕАД“. Електробусите са нископодови и подходящи за хора със специални потребности, възрастни и майки с колички. Снабдени са и с климатроник, който осигурява прохлада през лятото и топлина през зимата, както и с USB зарядни устройства.

 

В автобусните депа са изградени 10 електростанции, коирто ще зареждат новите екобуси. Всяко зареждане ще осигурява на автобусите до 320 км пробег.

През 2019 г. се очаква да бъдат получени и въведени в експлоатация и още 162 автобуса на природен газ.