За 25-ти ноември СТСБ стартира втория етап на кампанията си „Заклех се!“

img_0402

На Международния ден за премахване на насилието над жените, Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) стартира следващия етап от своята кампания „Заклех се!“, вдъхновена от клетвата на Бялата панделка (White Ribbon Oath), подета от австралийския моряшки синдикат MUA и стартирана в България от Младежкия комитет на СТСБ и неговия съпредседател Алина Милушева по време на 43-тия конгрес на ITF. Тази кампания е логично продължение на нашите дългогодишни усилия за борба с формите на насилие у дома, на обществени места и на работното място.

През последните две години работихме с различни транспортни сектори, където проведохме кампании за привличане на общественото внимание към насилието над транспортните работници в тях. През 2014г. имахме много силен старт в градския транспорт на кампанията за приемане на Конвенция на МОТ срещу насилието над жени на работното място. Тази кампания продължава и до днес, като стикерите ще останат в транспортните средства до приемането на конвенция на МОТ за насилието над жени на работното място.

През ноември 2014г. си осигурихме и пълната и безусловна подкрепа на българското правителство за предложението за създаване на Конвенция на МОТ. Оттогава, по време на различните сесии на тристранната комисия на МОТ по проблема, представителите на българското правителство са гласували в подкрепа на конвенцията и са участвали активно в работата на комитетите и в изготвяне на документи, като последната сесия бе в началото на октомври тази година.

Подписахме и договори за партньорство и съвместни действия за борба с насилието над жени на работното място с пристанищата в България, както и с всички компании за обществен транспорт в големите градове. Различни мерки за елиминиране на насилието над жени на работното място са транспонирани в колективните трудови договори в много сектори на транспорта.

Сега е време да се отворим към цялото общество и да насочи вниманието на широката общественост към проблема, като поканим българските мъже да се запознаят с различните форми на насилието над жени, и да се превърнат в активни агенти на преодоляването на този проблем, заради който почти 30 на сто от българските жени стават жертви.

Кампанията „Заклех се!“ кани българските мъже да положат клетва и да се снимат пред плаката на кампанията, който сега се намира на метростанция Сердика – и да качат снимките си на Facebook страницата на Съюза на транспортните синдикати в България, както и на личните си стени, като по този начин се превърнат в част от положителния пример на истински силните мъже! Жените също са поканени да бъдат активни при споделянето и популяризирането на кампанията в социалните мрежи, да насърчават своите приятели и колеги да положат мъжката клетва, да качват свои снимки и да споделят „Заклех се!“ В България използваме хаш тагове #ЗаклехСе и #СТСБ, а нашите международни приятели и колеги могат да ползват #FTTUB #ThisIsMyOath #ZaklehSe.

Тази сутрин, Младежкият комитет на СТСБ, млади активисти и лидери стартираха кампанията на метростанция Сердика, ставайки първите нови посланици на надеждата. Президентът на СТСБ Екатерина Йорданова и вицепрезидент на ETF и ITF, поздрави всички с думите: „Днес ние започваме нова ера в борбата ни с насилието. Този проблем подкопава цялото общество. Моралната криза е по-дълбока от икономическата, а това ескалира насилието като цяло.“ Г-жа Йорданова продължи като сподели вярата си, че „С тази кампания, ще променим живота на много жени към по-добро!“

Популярната българска актриса Искра Радева ще бъде официалното лице на кампанията за цяла година – красиво олицетворение на ценностите и идеите на кампанията: душата на жената трябва да лети свободно, а мъжете и жените да живеят във взаимно уважение и хармония.

Кампанията бе широко отразена в българската преса и телевизионни медии, и веднага привлече широка подкрепа от Университета за национално и световно стопанство (УНСС); Конфедерацията на независимите синдикати в България .(КНСБ), жените на ГЕРБ-София, Младежки форум 21 век към КНСБ; Колежа за работническо обучение към КНСБ и неговия председател Юлия Симеонова; съпругата на българския пилот Янко Стоименов; всички структури на СТСБ в цялата страна.

Плакатът на „Заклех се!“ ще бъде в столичния метрополитен до 20 януари 2017г., а на 10 декември (Международния ден на ООН за правата на човека) ще закрием 16-те дни на активизъм за 2016г.. Така ще свържем нашата кампания с кампанията на ООН, която привлича подкрепа и набира средства за борба с насилието над жени. Докато днес нашият цвят е бял – като бялата лента на мъжката клетва – в дните до 10 декември ние ще отдаде почит на символиката на оранжевото – цветът на кампанията на ООН.

Кампанията на СТСБ ще продължи до 25 ноември 2017г. с плакати на най-големите железопътни гари, летища и други важни обществени места в цяла България, както и с различни дейности в социалните медии.

„Заклех се“ започна по време на 43-тия конгрес на Международната федерация на транспортните работници, който се проведе в София през 2014г. и чийто домакин беше СТСБ. Нейният идеен проект и изпълнение бяха изцяло дело на Младежкия комитет на СТСБ. Съпредседателят му Алина Милушева беше душата на тази кампания през лятото на 2014г., и куратор на изложбата за откриването на кампанията. Тогава стотици мъже и млади делегати на конгреса положиха клетва, че няма да упражняват, толерират или подкрепят насилието срещу жени, и се снимаха пред плаката на кампанията. Всеки един от тях получи бяла панделка – символ на кампанията. 30 бели гълъби „оживяха“ от портретите,полетяха и отнесоха до всички краища на света посланието на освободената женска душа и надеждата за един по-добър свят, в който мъже и жени живеят и работят в хармония.

Всички мъже, които положиха клетвата на 43-тия конгрес на ITF в София, и по този начин се съгласиха да бъдат застъпници за правата на жените, са поканени да намерят своите снимки в галерията на СТСБ и да покажат своята подкрепа за кампанията, като направят снимката си от клетвата своя профила снимка във Фейсбук и използват хаш тагове #FTTUB #ThisIsMyOath #ZaklehSe

Експертът по международни отношения и въпросите на жените към СТСБ Мила Николова ни представлява на заключителната конференция на проекта на ЕКП „Сигурност у дома, сигурност и на работа”, който в момента тече в Мадрид. България е една от 11-те държави, участващи в проекта, а президентът на СТСБ Екатерина Йорданова е член на Управителния съвет на проекта. Точно в 12ч. на обяд с едноминутно мълчание бяха почетени всички жертви на насилие над жени. Можете да гледате кратък репортаж на Мила Николова от конференцията тук.

img_0341

img_0391

img_0350

img_0373

img_0377