Екатерина Йорданова посети авиоизложба в деня на първия български полет в Космоса

В деня, в който се навършват 38 години от първия български полет в Космоса, председателят на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) Екатерина Йорданова посети изложбата „Родени с криле“ в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив по покана на Надежда Станева – активист, младежки представител на сектор ЖП транспорт и регионален координатор на СТСБ. Експозицията е едно от събитията по случай Дните на Авиацията и космонавтиката, в чиято организация участва и „Летище Пловдив” ЕАД, където СТСБ има своя синдикална организация.

Свое специално място в изложбата има и първата жена космонавт в историята на човечеството Валентина Терешкова.

На 10 април 1979 г. в орбита около Земята е изстрелян космическият кораб „Съюз-33”. В състава на екипажа е и българският военен пилот Георги Иванов. Полетът, продължил 1 ден, 23 часа и 1 минута, нарежда България сред първите шест космически държави в света, а Георги Иванов става първият българин, летял в космоса.

Българският космически принос се обогатява и с още един интересен детайл. Запис на красивата родопска народна песен „Излел е Делю хайдутин“, изпълнена от народната певица Валя Балканска, е включена в Златната плоча на американските космически апарати Вояджър 1 и 2 като музикално послание от Земята към далечния космос. По покана на СТСБ, Валя Балканска лично изпя космическата си песен при откриването на 43-ия конгрес на Международната транспортна федерация (ITF), който се проведе през август 2014г. в София.