Екатерина Йорданова уважи авиаторите за празника


Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и вицепрезидент на Международната транспортна федерация Екатерина Йорданова бе специален гост на тържественото честване на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 38-та годишнина от полета на първия български космонавт ген. Георги Иванов.

Тържеството бе организирано от Българската авиационна асоциация (БАА) на 12 април 2017г. и събра елита на авиацията в Централния военен клуб в София. За откриването председателят на БАА полковник от резерва Ангел Георгиев произнесе емоционално приветствено слово. В него той припомни най-големите български върхове в авиацията и космонавтиката: полета на първия български космонавт Георги Иванов и следващия на Александър Александров, заслугите на БАН в разработването на апаратура за космическите кораби. Всичко това отрежда на България шестото място сред космическите сили в света. Отдадено бе значимото и на първия космонавт в света Юрий Гагарин и първата жена, покорила Космоса – Валентина Терешкова.

Сред гостите беше Илиан Алипиев, съветник по сигурността и отбраната на Президента на Републиката, който поздрави участниците от името на държавния глава Румен Радев. Зам.-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев представи доклад за състоянието на българските ВВС и предстоящото закупуване на нови летателни машини. Генерал Мирчев очерта и предизвикателствата пред въздушната охрана на България в ситуацията на бежански натиск и напрежение в региона.

Тържеството завърши с концерт на квартета на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, неговия солист Сунай Чалъков и Росица Кирилова. Накрая всички изпяха заедно „Моя страна, моя България”.