Председателят на СТСБ участва в Годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании

Екатерина Йорданова присъства на официалното валидиране на пощенска марка „70 години Българска гражданска авиация – 15 години АБА”

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова взе участие в Годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА), която се проведе в Музея на авиацията на 22 март. Тя се включи в работата на форума по покана на председателя на УС на АБА Светослав Станулов.

По повод 15-годишнината на Асоциацията, председателят й представи анализ за състоянието на българската гражданска авиация и на авиационния пазар за периода 2002-2016 г. Според документа на работодателите пазарният дял на местните и чуждестранните авиокомпании на българския пазар ще продължава да расте. Но той ще е много по-силен при международните авиокомпании, което фактически ще води до загуба на пазарен дял за българските превозвачи. Българските авиокомпании имат ръст на родния пазар, но свиващ се пазар като цяло. Така например пазарния дял на българските авиокомпании при превоз на редовни и чартърни пасажери за 2016 г. е бил 24%, като за 2015 г. той е бил 27,2%. Съответно пазарния дял на чуждите превозвачи се е увеличил от 72,8% на 76%. за една година.

От АБА предвиждат, че до 2020 г. чуждите авиокомпании ще превозват по редовни и чартърни линии почти 9 млн. пасажери, докато към същата година родните превозвачи ще имат около 2,3 млн. пътници, което ще е много малко над сегашното ниво.

По време на дискусията Екатерина Йорданова коментира необходимостта от повече ежедневни полети на националния ни превозвач „България Ер“ до Брюксел. Според нея полетите трябва да са сутрин и вечер, за да бъде удобна за бизнес пътувания. Тя припомни, че предстои България да поеме председателството на ЕС и това нормално ще доведе до увеличаване на трафика по линията.

Проблем, който отчетоха от Асоциацията на българските авиопревозвачи, е недостатъчният брой пилоти, които се обучават. Предстои през тази година да се пенсионират нови 25 души, а се очакват едва 15 нови попълнения.

Конференцията завърши с официална церемония за валидиране на специална пощенска марка – ”70 години Българска гражданска авиация – 15 години АБА”. Марката беше пусната в употреба официално от зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и председателя на АБА Светослав Станулов.

Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова отправи специални поздравления за празника и пожела на работодателите от сектора да продължат да развиват индустрията с високо професионално отношение към пътниците и тяхната сигурност, както и с грижа за работещите в нея. Тя подари на членовете на УС на АБА луксозни бележници с ликовете на бележити българи и техни мисли за Родинатa по повод 140 години от Шипченската епопея.