Международните синдикати масово отхвърлят плана на Uber за „работни места“ за жени шофьори

Коалиция от загрижени организации, начело с глобалните синдикати, включително МТФ, изразиха тревогата си от обявеното „стратегическо партньорство“ между Женския Комитет на ООН и таксиметровата компания Uber, която предлага услугата си чрез мобилното приложение „резервирай пътуване“.

След като Uber се възползва от заседанието на 59-та сесия на Комисията на ООН за Статута на Жените (UNCSW59)  на 13 март 2015, за да анонсира „възможността“ да създаде 1 милион работни места за жените шофьори, коалицията от организации също използва трибуната на събитието, за да изрази позицията си относно това „стратегическо предложение“.

Бригита Паас, вицепрезидент на МТФ, коментира по време на сесията на Комисията на ООН: „Като синдикати и неправителствени организации намираме за шокиращо решението на Женския Комитет на ООН да се обвърже с тази компания само заради обещанието й за един милион работни места за жени шофъори – работни места, за които знаем, че ще бъдат несигурни, зле платени и потенциално опасни. Uber твърдят, че оперират в 55 страни в целия свят, но според нашето проучване почти 40% от националните или местните власти в тези страни са казали „Не” на компанията по един или друг начин. Не е минал и ден без нов случай, свързан с Uber, повечето от които са скандални и притеснителни, включително съобщения за нападения, плаващо ценообразуване според търсенето; нарушаване на личния живот. Имало е дори случаи, в които компанията е игнорирала официални решения, принуждаващи я да прекрати услугите си и е подвеждала водачите си да продължат да използват апликацията на Uber и да превозват пътници, уверявайки ги, че ако им бъде предявен съдебен иск за това, ще им плати евентуалните съдебни такси и разходи.“

„Призоваваме Женския Комитет на ООН да преразгледа незабавно партньорството си с Uber”, заключава Бригита Паас.

Цялото изявление пред заседанието на Комисията на ООН може да бъде намерено тук:

Можете да изразите подкрепата си за декларацията на адрес: uber@itf.org.uk