Женската конференция на СТСБ: с поглед към света

3

По време на националната конференция на Женския Комитет към СТСБ, наред с политиките и целите на СТСБ в България, бяха представени и международни кампании на женска тематика, а делегатите бяха запознати с борбите за равенство и справедливи условия на труд и на жени от други части на света. Историята на Химена Лопес беше представена в детайли, а всички делегати получиха листовки, с които да споделят случая на Химена пред колегите си и да привлекат допълнителна подкрепа за нейното възстановяване, включително чрез онлайн кампанията на МТФ и LabourStart.

4

Делегатите отправиха емоционално фото послание в подкрепа на Химена Лопес.

Изразена бе подкрепа и за Международната асоциация на машинистите и авиационните работници (IAM), която подаде официално заявление за гласуване на представителност с цел създаване на синдикална организация на кабинния екипаж в Delta AirLines. В кампанията, организирана от МТФ, синдикалните организации от цял свят изпращат своите снимки, с които подканят работещите в Delta AirLines да гласуват на IAM доверие за правото да защитава интересите им.

6
Беше проследено развитието и на друга международна кампания, касаеща правата не само на жените, но и на всички трудещи се: световната кампания „Понякога трябва да кажем НЕ! Долу ръцете от нашето право на стачка!“, организирана от МКП, МТФ, PSI и други международни синдикати. На 18 февруари трудещи се от цял свят и от всички сектори се изправиха в защита на правото си на стачка, като легално и гарантирано им от Конвенция 87 на МОТ. СТСБ се включи в действията, като раздаде флаери на кампанията по време на Националната конфереция по случай 25 години на КНСБ, където гости бяха представители на работодателски организации, правителство и местна власт, и изпрати писмо до МТСП, в което призова министър Калфин да гласува в полза на правото на стачка по време на 3-странната среща в МОТ на 23-25.02.2015г. Новините от тази среща са позитивни: след 2-годишен застой работодатели и работници са постигнали принципно съгласие. Предстои да разберем в какви официални решения ще бъде облечено то по време на сесията на УС на МОТ, която тече в момента и ще приключи на 27 март.

8

Делегатите на ЖК на СТСБ на 9 март също получиха флаери на кампанията, с поръката да ги раздадат на своите работодатели, като ги запознаят с кампанията, защото „…те трябва да знаят, че ние умеем да водим конструктивен диалог, но когато има нужда, умеем и да казваме НЕ!“ – по думите на г-жа Йорданова.

Беше представена още една кампания, касаеща правата на жените: инициативата на МКП за конвенция на МОТ за насилието над жени на работното място. Започнала на 25 ноември 2013г., сега тази кампания достига своя решителен момент, с открилата се на 12 март сесия на УС на МОТ, където има надежди предложението за тази нова конвенция да бъде подложено на гласуване. СТСБ участва активно в тази кампания през ноември 2014г., а през март – в навечерието на започващия УС на МОТ – повторно беше изпратено писмо до МТСП и Министър Ивайло Калфин като представител на държавата ни в УС на МОТ.

stop_gender_based_violence_at_work_bg_cover
Накрая, делегатите се запознаха с позицията на председателя на ЕКП Бернадет Сегол по случай 8 март, в която се настоява държавите от ЕС да сложат край на 7-годишния застой по темата с отпуска по майчинство и да постигнат съгласие за единен стандарт от минимум 18 седмици платен отпуск по майчинство. Повече по темата, както и за позицията на председателя на СТСБ Екатерина Йорданова – четете тук.

9