Отборът на СТСБ стана любимец на публиката в Урал, московчани идват на нашата спартакиада

Екатерина Йорданова благодари на участниците за достойното представяне в Международните игри на РОСПРОФЖЕЛ

Сборният отбор на СТСБ стана любимец на публиката заради всеотдайността и волята си за достойно представяне на Международните игри „Спорт поколений 2017“ („Спортът на поколенията”) на РОСПРОФЖЕЛ (Руски профсъюз на железничарите и транспортните строители) в Екатеринбург от 22 до 25 септември. В надпреварата участваха 20 отбора от руските железници и метрополитени, станали победители в двата предварителни тура, както и сборни състави от Латвия, Белорусия, Казахстан и за първи път тимът на Съюза на транспортните синдикати в България.

Общият брой на състезателите беше 320. Игрите бяха като миниолимпиада, защото синдикатът на руските железници е един от най-големите в страната. Има свои структури навсякъде, където има железен път, обединява 1,5 млн. членове.

Деветите поредни игри на РОСПРОФЖЕЛ бяха посветени на 180-годишнината от създаването на руските железници и се проведоха в три кръга на стадион „Локомотив” и закритата спортна арена „Урал” в Екатеринбург.

Първият кръг включваше покриване на нормативи за обща физическа подготовка по възрастови групи – бягане – 100, 1000, 1500 м, скокове, лицеви опори, набирания, мятане на диск, стрелба с пневматично оръжие. Вторият кръг бе многобой – екстремен туризъм, стрелкови многобой, алпинизъм, спортна аеробика, спортно ориентиране, силов многобой. Финалният кръг бе военно-спортна щафета, която обединяваше елементи от преходните кръгове.

 

В първия ден на игрите, 22 септември, българският отбор получи специални поздравления по случай Деня на независимостта на България от всички участници. Преди това отборът на СТСБ връчи на всеки тим български флаг с послание за приятелство и феърплей.

Отборът поднесе и своя подарък на председателя на РОСПРОФЖЕЛ Николай Никифоров, който бе дошъл, за да даде старта на игрите. С бурни аплодисменти бе посрещнато обръщението към участниците на вицепрезидента на Международната федерация на транспортните синдикати и председател на СТСБ Екатерина Йорданова, която не успя да се включи в откриването заради неотложни ангажименти в София.

„Радвам се, че с всяка изминала година все повече хора, работещи в транспортния сектор, осъзнават че спортът е най-добрата терапия за здраве и дълголетие. Спортът е добър пример и за нашите деца. Това е най-доброто средство за борба с насилието, превенция срещу алкохола и наркотиците“, бе посланието на Екатерина Йорданова. Тя призова всеки един от участниците да се превърне в посланик на активния живот на своето работно място и сред своите приятели. Екатерина Йорданова благодари на руските си колеги, че работят активно за укрепване на културните и спортните връзки между двата синдиката.

Председателят на РОСПРОФЖЕЛ Николай Никифоров получи като подарък от българската делегация осветена икона на Св. Серафим Софийски, който е погребан в криптата на руската църква в София „Св. Николай Чудотворец”. Архиепископ Серафим Соболев бе канонизиран на 3 февруари 2016 г. едновременно от православните църкви на България и Русия.

Игрите бяха открити от председателя на РОСПРОФЖЕЛ Николай Никифоров и представители на федералните власти в изключително тържествена обстановка със запалване на олимпийски огън и в присъствието на хиляди синдикалисти от целия Свердловски район.

В церемонията се включиха спортни уралски клубове и музикални формации, сред които и световноизвестният Уралски руски народен хор.

 

 

 

 

 

 

 

Всеки един от отборите получи грамота, а всеки един участник диплом и отличие за покрити нормативи.

Абсолютен победител на игрите стана отборът на Московските железници, който освен купата получи и голямата награда – пътуване в България за участие в VII-тата Международна спартакиада на транспортните работници, която се организира от СТСБ.

Освен спортните игри домакините бяха подготвили за участниците туристическа обиколка на забележителностите в Екатеринбург, който е четвъртият по големина град в Русия и голяма част от историята на страната е свързана с него.

Екатерина Йорданова посрещна на летище „София” сборния отбор на СТСБ и поздрави участниците за достойното представяне. По думите й укрепването на международните контакти в областта на спорта и културата е един от основните приоритети в работата на Съюза.

 

„Зная, че това не беше леко изпитание, но ние трябва да се сравняваме винаги с най-добрите, да трупаме опит и да вдигаме високо летвата”, каза Екатерина Йорданова. И обяви, че през октомври започва подготовката на нашата Международна спартакиада на транспортните работници 2018 г.