Синдикатите – за модерни права за работниците в DHL по време на Лондонската седмица на модатa

СТСБ изпраща свои представители в подкрепа

След няколко масови демонстрации в Европа през последните месеци, на 15.02.2013г. двете световни синдикални федерации – МТФ (Международната транспортна федерация) и UNI Global организират „модно дефиле” пред входа на Somerset House, където ще се открие началото на лондонската седмица на модата.
Идеята е част от мащабната кампания, която двете огранизации започнаха в подкрепа на служителите на Deutsche Post DHL, с които логистичният гигант доказано злоупотребява, налагайки практика за престъпване на правата на работниците да се синдикализират. Неслучайно е избрана и седмицата на модата в Лондон – спонсор на събитието е DHL: „Седмицата на модата в Лондон е „знаменитото” лице на DHL, но в действителност няма такава бляскава страна на дружеството. Това е, което ние се стремим да покажем тук, в очакване компанията да започне да се отнася с работниците си както подобава“ – коментира Генералният секретар на МТФ, Стийв Котън.
От 9:30 часа сутринта до края на модното събитие, представители на организациите и два модела, облечени в специални тоалети направени от опаковъчни материали ще информират медиите и гостите, че правата на служителите на компанията DHL, която подкрепя модната изява, съвсем не са в „крак с модата”. Ще бъдат раздавани и информационни листовки със следния текст.
Здравейте посетители на Седмицата на модата в Лондон,
Знаем, че ви е грижа къде и как са произведени дрехите ви.
Но какво да кажем за компаниите, които се занимават с доставката им?
Грижа ли ви е?
Deutsche Post DHL е основен спонсор на Седмицата на модата в Лондон и е нейният официален доставчик на логистични услуги. Служителите на DHL са важна част от модна верига на доставките.
Но … знаете ли, че DHL незаконно уволни работници в Турция и използва детектори на лъжата срещу персонала си в Колумбия, Панама и Южна Африка? Знаете ли, че е разчитала на наетите чрез агенции работници да работят на по-ниски заплати и без осигуровки във Великобритания, Малайзия, Индонезия и Индия?
Един от клоновете на DHL дори бе глобен след като набра персонал за фабрика в САЩ – студенти, които смятаха, че са били на културен обмен.
Ако обичате модата и не харесва това, което четете тук, посетете www.respectatlfw.org, на respect@lfw.org и на Twitter respect@lfw

Демонстрацията в Лондон ще бъде подкрепена и от протест на работниците на DHL Турция, в който ще вземат участие представители на синдикални организации от МТФ, сред които и представители на СТСБ. Събитието ще бъде проведено на 15.02.2013г. в град Истанбул.

Повече за кампанията на: http://www.respectatdhl.org/