Стотици ученици гостуваха на „Столичен електротранспорт“ в информационния ден на професиите

В рамките на Седмицата на мобилността 2017 г. и под мотото “Планирай бъдещето”, днес компания „Столичен електротранспорт“ имаше ден на открити врати в трамвайно депо “Красна поляна” и тролейбусно депо “Искър” за ученици от столичните професионални гимназии по транспорт, енергетика и железопътен транспорт. 

Тролейбусно Депо Искър отвори днес вратите си за учениците от професионалните транспортни училища „Макгахан“ и „Никола Ботушев“. Младежите проследиха с интерес историята на електротранспорта и на депо „Искър“, разказани от директора г-н Костов. Представен бе електробусът и бе направена демонстрация на зареждането му с електричество, което отнема само 7 минути.  

Учениците посетиха и сервизното хале, в което се ремонтират тролейбусите при необходимост. Така те можеха да изградят практическа представа за някои от професиите в системата на електротранспорта, а защо – не и да планират своята бъдеща кариера. Изпълнителният секретар на СТСБ Даниела Златкова разговаря с бъдещите транспортни работници и техните преподаватели и обсъди с тях някои пречки пред професионалната реализация и идеи за тяхното разрешаване.

Най-ентусиазираните младежи бяха наградени с показна обиколка с електробус, който пък предаде щафетата на над 100- годишния ретротрамвай.

В трамвайно депо „Красна поляна” от 10.30 ч, на посещение бяха ученици от 9-12 клас на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”. Те обиколиха халетата, сервизните помещения и помещенията за ремонт.

Имаха срещи с техници и механици запознаха се с новите трамваи „TESA”, (в София към момента има общо 20 броя, закупени от Столичен електротранспорт ЕАД през 2013 г.). Учениците се запознаха и с историята на електрическия транспорт в София, и научиха, че първият трамвай е влязъл в експлоатация на 1 януари 1901 г. Ретро трамваят доведе втора група ученици от Професионалната гимназия по железопътен транспорт. Те се запознаха с водачите на трамвайни мотриси, а един от ватманите ги запозна детайлно със спецификата на професията си.

В същото време в централата на Столичен електротранспорт ЕАД се проведе работна среща между председателя на СТСБ и на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към СОС, г-жа Екатерина Йорданова, ръководството на дружеството и директорите на професионалните  гимназии, обучаващи кадри в областта на публичния транспорт.

 

В дискусията се включиха директорите на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд” и Професионалната гимназия по железопътен транспорт. Обсъдени бяха възможностите за партньорство под формата на практики и стажове и съвместни инициативи в областта на дуалното обучение.

Столичен електротранспорт” ЕАД е 100% общинско дружество с основна дейност превоз на пътници с трамваи и тролейбуси на територията на град София. Подвижният му състав към момента включва 280 трамваи и 38 ремаркета, 126 тролейбуса и 1 електробус Solaris Urbino 12 Electric. Към юни 2017 г. в дружеството са наети 1936 служители, от които близо 40 % са жени. Компанията се състои от 3 трамвайни и 2 тролейбусни депа; Поделение „Трансенерго и релсов път” за поддръжка и модернизация на инфраструктурата; и Поделение „Трамкар” за основен ремонт и поддръжка на подвижния състав.