Испанският парламент отхвърли плана за либерализация на пристанищата

СТСБ се присъединява към позицията на Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ) и приветства решението на испанския парламент, който на 16 март отхвърли предложения от правителството План за либерализация на испанските пристанища. Вотът на парламента идва след като ЕК откри процедура за нарушение, а Съдът на Европейските общности постанови, че действащата към момента система е в нарушение на чл. 49 от Договора за функционирането на Европейския Съюз.

Генералният секретар на ЕТФ Едуардо Чагас коментира: „С тази си първа победа испанските докери застанаха в ​първите редици на борбата за справедлив транспорт и по-социална Европа. Днес те са вдъхновение за всички транспортни работници в Европа!“
Социалните партньори в испанския пристанищен сектор са изпратили писмо до правителството с покана за започване на тристранен диалог. но към момента още не са получили отговор.
Поздравяваме испанските пристанищни работници; синдикатите, които ги представляват в тази борба, и Секция ‘Докери’ към ЕТФ за надделяването на разума и справедливостта. Пожелаваме бързо възстановяване на социалния диалог, защото вярваме, че това е единственият устойчив и дълготраен механизъм за постигане на социално равновесие и справедливост!