СТСБ почете 100-годишнината от рождението на легендарния ни летец Неделчо Бончев

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) Екатерина Йорданова участва в официалното честване на 100-годишнината от рождението на легендарния български летец Неделчо Бончев, което се проведе във Военния клуб в София на 21 юни 2017 г. То бе част от поредицата тържества, които се проводеха по инициатива на Българската авиационна асоциация и община Мирково, със съдействието на Министерството на отбраната.

В Мирково по същото време се състоя тържествена заря-проверка, в която се включи Гвардейския представителен духов оркестър. На площада се събраха стотици граждани, военни и общественици. В селото, от което е родом героя, има улица на неговото име и паметна плоча, пред която бяха поднесени венци и цветя.

Повече за Неделчо Бончев

Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917 г. в София, но родът му е от с. Мирково. След завършване на Втора мъжка гимназия, постъпва във Въздушното на Негово Величество училище. Обучен е като летец на изтребител в България и Италия. От август 1943 г. е командир на ято във 2/6 изтребителен орляк и повтаря подвига на Димитър Списаревски. Участва в боевете за отбраната на София по време на бомбардировките през 1943-1944 г. На 20 декември 1943 г. той поврежда тежко един американски четиримоторен бомбардировач, а на 30 март 1944 г. сваля една летяща крепост Боинг Б-17.

На 17 април 1944 г. атакува една летяща крепост Боинг Б-17. По собствените му разкази, старае се да стреля от максимална близост, за най-добри попадения, но приближава прекалено и не успява да се размине с бомбардировача. Двата самолета се сблъскват и разрушават във въздуха. Бончев се свестява след свободно падане от няколко хиляди метра заедно с бронираната пилотска седалка. Успява да се освободи от коланите и да отвори парашута си. Приземява се в една дълбока преспа до село Студена, Пернишко, без ботуши, загубени по време на падането. Признати са му 8 въздушни победи. От престоя в снега Бончев обаче развива бронхопневмония и се налага лечение, което продължава през цялото лято на 1944, съпроводено с лекарска забрана за летене.  Сам отхвърля лекарската забрана и на 5 октомври 1944 г. излита начело на две четворки изтребители Месершмит Ме 109 от 2/6 орляк. Бойната задача е да прикриват шест бомбардировача До 17, след което да проведат самостоятелни атаки по земни цели по шосето Крива паланка – Куманово. При заход за земна атака, самолетът на Бончев е улучен от противникови зенитни оръдия. Пилотът скача с парашут от малка височина, а след секунди машината експлодира. При приземяването наранява крака си. Пленен е от германците. По-нататъшната съдба на Бончев е неизвестна.