СТСБ представи Варна, София и Пловдив като европейски столици на конгреса на КНСБ

Трябва да се възползваме от всяка възможност да рекламираме  нашите домакинства, така инвестираме в България, заяви Екатерина Йорданова

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) представи на  конгреса на КНСБ Варна, София и Пловдив като европейски столици. Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова лично участва в промотирането на инициативите „Варна – Европейска младежка столица 2017″, „София – Европейска столица на спорта 2018“ и „Пловдив – европейска столица на културата 2019”.

„Работя за България във всеки един аспект и използвам всеки форум, в който има международно участие, за да представям по най-добрия начин нашите постижения, традиции, история и природа”, обясни Екатерина Йорданова пред делегатите, които се заинтригуваха от инициативите. Според нея трябва да се възползваме от всяка възможност да рекламираме  нашите домакинства, защото така инвестираме в страната си.

През двата конгресни дни на щанда на СТСБ бяха раздадени стотици брошури, рекламиращи трите града и тяхното домакинство. Представителите на Съюза разясниха на делегатите идеята на инициативите. По покана на Екатерина Йорданова кметът на София Йорданка Фандъкова лично посети местата, където бяха изложени кампаниите.

Европейска младежка столица е инициатива на Европейския младежки форум, която стартира през 2009 г. Варна има изключителния шанс да се нареди до Ротердам, Торино, Антверпен и Брага. Тази инициатива подкрепя градове, които имат потенциал да се развиват, като фокусът е върху младежите, младежките дейности и иновациите. Също дава възможност на местните организации, на младежите, които живеят и работят във Варна,  да покажат това, което могат, да излязат на една по-голяма  сцена.

София бе определена за Европейска столица на спорта през 2018 г. с активното участие на председателя на СТСБ Екатерина Йорданова, която е член на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта“. Инициативата подкрепя активния и здравословен начин на живот и подобряване на спортната инфраструктура с акцент върху масовия спорт.  Проектът Европейска столица на спорта се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), Европейската комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта“.

Пловдив за втори път е избран за участие в „Европейска столица на културата”, която е сред най-престижните и популярни европейски културни събития. През 1999 г. градът беше съпътстваща столица на Ваймар. Инициативата е  замислена като един от най-добрите начини за сближаване на европейските народи и в същото време носи огромни ползи за избраните градовете в културно, социално и икономическо отношение.

Всяко едно от трите домакинства е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план, привличане на инвестиции. Генерират се и сериозни приходи, които пък подпомагат растежа и заетостта.

По време на конгреса на КНСБ Съюзът представи и част от своите кампании – „Заклех се!” и „Нашият обществен транспорт”, които се организират от СТСБ по инициатива на Международната федерация на транспортните работници (ITF), като и проектите на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) – „Сигурност у дома, сигурност на работното място“ и „Жените в сърцето на европейската икономика”.