СТСБ по традиция „облече“ сградата си по повод 200 години от рождението на Георги Раковски

На 14 април 2021 г. се навършват 200 години от рождението на Георги С. Раковски – един от най-значимите дейци на нашето Възраждане, революционер, публицист, журналист, писател. По този повод, Съюзът на транспортните синдкати в България по традиция  изработи плакат с приблизителни размери 12 /3 метра, който да „облече“ сградата на СТСБ на бул. „Мария Луиза“ 106. На плаката с образа на великия българин е изписана вдъхновяващата му мисъл „Любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини“.

При поставянето на плаката председателят на СТСБ Екатерина Йорданова каза: “Историята на нашите велики сънародници винаги е вдъхновявала.  Техните дела учат на родолюбие и ни помагат да съхраним ценностната система, която са ни оставили като завет.  Днес, във време на невиждана по обхвата си здравна, но и морална криза, повече от всякога имаме нужда от нашите герои. Образът на Раковски предизвиква размисъл и благодарност към мъдростта и храбростта, знанието и силата на големия революционер и просветител. Поклон!“.

СТСБ изразява преклонението си към живота и делото на бележити българи от години, чрез внушителни по размер плакати, видими от голямо разстояние, които поставяме върху фасадата на сградата на Съюза. Още през 2017 година изработихме първия си плакат по случай 180-тата годишнина от рождението на великия Васил Левски. През 2018 година се преклонихме пред гениалния Христо Ботев, а през следващата година почетохме рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.

През 2021 година припомняме визуално на жителите и посетителите на София живота и делото на знаменития Георги Раковски и неговата огромна заслуга за величието на България.

Рожденото име на Георги Стойков Раковски е Съби Стойков Попович. По-късно се преименува на Сава Стойков Попович. Той е роден на 14 април 1821 г. в подбалканския възрожденски град Котел в семейството на сравнително заможния търговец и занаятчия Стойко Попович и Руска Мамарчева. Майката на Раковски, Руска, е сестра на Георги Мамарчев, който през юли 1829 година освобождава по време на Руско-турската война Котел и Сливен. Това подтиква Съби да смени малкото си име на Георги, в чест на вуйчо си.

Като личност с широки културни интереси Раковски смята, че силата на словото не е по малка от тази на сабята. Това намира отражение в неговата публицистика и поезия. Несъмнено най-важната му творба е поемата „Горски пътник”. Раковски нарича „Горски пътник“ „повествителен спев“ – „епическа / историческа поема“. В нея поетът разказва за пътуването на първата хайдушка чета по планините от Цариград до Котел. Поемата се превръща в синтез на цялото творчество на Раковски: тя съчетава романтиката на изображението с публицистични разсъждения по най-големите политически въпроси.

Раковски е всепризнат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, за която цел създава три отделни плана. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагането на устоите на независимата българска държава.