Екатерина Йорданова: Сигурността на транспортната инфраструктура да се гарантира с държавно участие

Председателят на СТСБ участва в срещата на КНСБ с президента Румен Радев

Транспортната инфраструктура е важна за националната сигурност, особено днес в контекста на новите реалности, затова настояваме държавата да има мажоритарно участие в собствеността на дружествата. Това заяви Екатерина Йорданова след срещата на КНСБ с президента Румен Радев, която се състоя на „Дондуков“ 2 на 27 февруари. По думите й само така може да се гарантира оперативна намеса и контрол от страна на държавата при управлението и експлоатацията на летищата, пристанищата и железопътния транспорт в страната. Председателят на СТСБ и вицепрезидент на Европейския транспортен синдикат Екатерина Йорданова участва в разговорите като част от делегацията на конфедерацията, водена от президента Пламен Димитров.

„Във връзка с предстоящата среща на Комисията за статуса на жените към ООН, в която ще участвам като вицепрезидент на Международната транспортна федерация (ITF), пред президента Радев поставих и въпроса за необходимостта от по-активна политика на държавата за изпълнение на глобалните цели на ООН за борба с бедността и неравенството между половете“, съобщи още председателят на СТСБ.

След срещата стана ясно също, че КНСБ са представили пред държавния глава и своето виждане за развитието на икономиката, на енергийния сектор, за политиката по доходите и за състоянието на образованието.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров държавният глава има функциите да даде импулс за възстановяване на диалога между бизнеса и синдикатите, който бе нарушен през последните месеци по вина на някои от бизнес организациите на централно ниво.

От КНСБ предлагат също държавният глава да изчисти енергийната политика от всякакви идеологически влияния и да я подчини единствено и само на национални цели и приоритети. Пламен Димитров посочи важността да бъдат защитени в следващите месеци ключови решения от гледна точка на националния интерес като гласуването през април в ЕП по референтния документ на ЕК, който натоварва българската електроенергетика с непосилни изисквания за нови емисии.

От синдиката посочват и необходимостта за привеждане на доходите в съответствие с икономиката и растежа на БВП. Обща е беше позицията, че такава визия и политика трябва неотклонно да се следва в България през следващите години, за да могат българските граждани и работещи да получат усещане за справедливост, посочи лидерът на КНСБ. По думите му президентът Радев е поел ангажимент, че ще работи да убеди бъдещите депутати, че правото на синдикално сдружаване на работещите у нас трябва да бъде гарантирано от Конституцията, защото само така хората ще могат да се договарят за заплатите си, без да ги е страх, че ще бъдат уволнени.