Екатерина Йорданова: Партиите да включат в платформите си мерки за постигане на равенство между мъжете и жените

Председателят на СТСБ участва в срещата на ръководството на КНСБ с БСП

В предизборните програми на политическите партии липсва темата за преодоляване на неравенството между мъжете и жените, което поражда тежки социално-икономически проблеми в обществото като бедност, насилие у дома и на работното място. Това заяви председателят на СТСБ и вицепрезидент на Европейския транспортен синдикат Екатерина Йорданова по време на срещата на ръководството на КНСБ с лидера на БСП Корнелия Нинова. Разговорите се проведоха днес в централата на КНСБ по инициатива на конфедерацията, която обсъжда преди изборите с политическите партии своя Меморандум за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България.

„Според последните данни на Евростат средно разликата в заплащането в страните от ЕС e 16% в полза на мъжете, при пенсиониране тя нараства на 39%, а това обрича голяма част от жените на по-ниски доходи, дори бедност в годините им след като приключат трудовия си стаж”, коментира още Екатерина Йорданова и призова партиите да включат в програмите си ефективни мерки за постигане на равенство.

По време на срещата председателят на СТСБ постави и въпроса за увеличаване на заплатите на агенциите и второстепенните разпоредители на средства към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Според нея в момента заплатите на служителите не позволяват назначаването и задържането на качествени специалисти на позициите, които са изключително отговорни и важни. Как БСП вижда ролята на държавата в публично-частните партньорства, които предлага да бъдат създавани с цел развитие на транспортния сектор у нас, бе въпросът на Екатерина Йорданова, който бе поставен пред БСП, но на този етап не получи отговор. Другите теми, които засегна председателят на СТСБ, бяха оздравяването на БДЖ и необходимостта от увеличаване на субсидиите за градския транспорт в общините, на които държавата е вменила тази услуга, но тя от 10 години е недофинансирана.

Увеличаване на доходите, мерки за развитието на икономиката и енергетиката бяха другите теми, които бяха обсъдени на срещата между КНСБ и коалиция „БСП за България“.