СТСБ празнува Деня на труда със старта на най-новата си кампания – „НАШИЯТ обществен транспорт“


Съюзът на транспортните синдикати в България
(СТСБ) отбеляза Деня на труда – 1 май, със старта на нова кампания „НАШИЯТ обществен транспорт“. Тя се провежда за първи път по инициатива на Международната федерация на транспортните работници (ITF) и има за цел да разяснява предимствата на обществения транспорт.

Официалното откриване събра днес на пл. „Възраждане” български и международни синдикални лидери, представители на работодателите, столична община, транспортни работници, граждани и журналисти.

Първи май е денят на работниците, на синдикатите, а не на партиите, това е нашият ден. Затова се радвам, че днес можем да го споделим с голямото семейство на КНСБ и ЕКП”, заяви от трибуната председателят на СТСБ и вицепрезидент на Международната федерация на транспортните работници. Церемонията уважиха Антонио Лисбоа, член на борда на директорите на Международната организация на труда, президентът на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСК), председателят Младежкия комитет на PERC Татяна Мариан. Работодателите бяха представени от изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов и Тодор Модев, член на СД на „Метрополитен“ ЕАД.

ITF има седем важни програми и една от тях е общественият транспорт. Публичният транспорт е на всички нас и ние трябва да работим заедно – граждани, местни власти, работодатели, синдикати, за да постигаме по-добър живот за хората, да развиваме градовете и да опазваме природата като подобряваме придвижването и намаляваме вредните емисии”, обясни Екатерина Йорданова. Тя подчерта, че синдикатите ще полагат усилия за подобряване на работната среда и мотивацията на работещите, защото само така може да се постигне качествена услуга, а от там – и увеличаване броя на хората, които използват обществен транспорт. И обясни, че за това и мотото на кампанията е: „Всички с градския транспорт, градски транспорт за всички!“ По думите й СТСБ ще продължи да работи за прилагане политиките за равенство в градския транспорт, защото според изследванията на съюза, навлизането на повече жени водачи в него ще доведе до подобряване на работната среда и до по-качествена услуга. Тя благодари на работодателите в лицето на градския транспорт и на метрополитена, за това че заедно със СТСБ реализират проекти за постигане на равенство и се борят срещу насилието на работното място. Също така отправи благодарности към кмета на София Йорданка Фандъкова за ползотворното партньорство със СТСБ, което започва от първия й мандат и продължава до днес.

След официалната церемония по откриването всички се качиха на ретро трамвая, за да направят обиколка на центъра на столицата и да разберат повече за предимствата на обществения транспорт от представителите на младежката организация на СТСБ, които разясняваха и раздаваха брошури на гражданите. Най-много на атрактивния трамвай се радваха децата. Те разбраха, че той е на 116 години и един от първите, с които се сдобива столицата ни след Освобождението.

Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова представи кампанията „Нашият обществен транспорт” и пред участниците в конференцията „Бъдеще за труда, бъдеще за младите хора в Европа”, която се организира от Международния младежки форум.

По-късно участва в Национална конференция за заплащането на труда и правата на трудещите се на КНСБ, която се проведе във Военния клуб. Екатерина Йорданова представи темата за разликите в заплащането между мъжете и жените и как те се отразяват на икономическа независимост на жените.

Представители на СТСБ се включиха в младежката информационна акция „Не на насилието на работното място!“, която се организира от Младежки форум 21 век. На нея СТСБ представи своята кампания „Заклех се!“ която се бори с насилието срещу жени.