Кръглата маса „Жените в транспорта” даде старт на две нови инициативи за равенството между половете в сектора


По случай Международния ден на жената Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) покани своите социални партньори – работодатели в сферата на обществения градския транспорт и общини – на кръгла маса „Жените в транспорта на България“. Форумът се проведе на 8 март 2017 г. в Музея за история на София.
На него бяха споделени добрите практики до момента в областта на женската заетост в транспорта, възможностите за привличането на жени към типично „мъжките” професии, равенството между половете и борбата с насилието у дома и на работното място. „Работата ни продължава. От днес имаме договорени и нови инициативи“, заяви председателят на СТСБ Екатерина Йорданова.

По идея на СТСБ ще се организират безплатни курсове за жени водачи в градския транспорт на София.Целта е повече дами да имат възможност да повишат своята квалификация и да започнат работа като шофьори“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред участниците във форума. По нейно предложение жените, работещи в градския транспорт, ще бъдат включени и в програмата на общината за скринингово изследване за рак на млечната жлеза. Пред участниците в кръглата маса столичният кмет отбеляза също, че благодарение на успешния диалог, който има със СТСБ, в софийските транспортни дружества са реализирани редица проекти.

„Първите, които осъществихме заедно, бяха свързани с повишаване на сигурността в превозните средства и борбата срещу насилието над жени. Днес вече в голяма част от превозните средства има поставени камери, които да гарантират по-голяма сигурност както на пътниците, така и на водачите. Работата в столичния транспорт е отговорна и нелека и е важно жените да имат възможността да съчетават професионалното си развитие със семейните отговорности и личния живот“, коментира още кметът и припомни, че в четирите дружества на столичния транспорт работят над 2000 жени.

„Скоро може да видим и жени, които ще управляват мотриси в метрото“, обяви изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. Той съобщи, че е водил разговори с ректора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ да започне прием за момичета машинисти. „Новите модерни мотриси са с много електроника и по-добри условия на труд, което позволяват да се управляват без проблеми и риск за здравето от жени“, обясни Братоев.

„Ние вървим преди вятъра по въпросите на равенството в транспорта. Имаме над 200 жени ватмани, което е една трета от всички водачи на трамваи и тролейбуси“ – сподели зам.-директорът на столичния електротранспорт инж. Иво Василев.

„Партньорството между Съюза на транспортните синдикати в България и местната власт в лицето на кмета г-жа Йорданка Фандъкова е водещ пример за реален, действен социален диалог. Този факт беше отчетен от Еврокомисията като добра практика в европейската кампания “Жените в транспорта”, стартирала по идея на комисаря по транспорта Виолета Булц и комисаря по правосъдие Вера Юрова.“ – заяви Екатерина Йорданова, председател на СТСБ и вицепрезидент на Европейската и Световна транспортни федерации. „Всяка наша среща ражда нови инициативи, които водят до реални действия“, добави тя.


В кръглата маса участваха също доц. Елена Симеонова от УНСС, която даде научния поглед по темата, Екатерина Караколева, управител на „Общински пътнически транспорт“ – Габрово, както и представители на социалното министерство и Европейската комисия. В работата на форума се включиха и председателите на синдикалните организации в транспорта в София, Габрово и Бургас.

Представителят на Младежката организация на СТСБ и член на ЖК Надежда Станева зарадва присъстващите дами за празника със специален подарък – пръстен с роза, ръчно изработен от децата на членовете на синдиката. Розата е символ на любовта, но едновременно с това и един от най-разпознаваемите символи на България. „Този пръстен е и покана към вас за Празника на розата в Карлово, в който ежегодно участваме и ние от СТСБ”, обясни Надежда Станева. Ден преди това по идея на младежката организация тя и нейни колеги засадиха пред централата на съюза в София 8 маслодайни рози от вида „Дамасцена”. „Осмицата е не само символ на празника 8 март, а на вечността и на Жената, която е една безкрайна Вселена”, обясни идеята на младежите Надежда Станева.


На финала на конференцията Екатерина Йорданова благодари на ръководството на Музея за история на София, който за втори път е домакин на форума „Жените в транспорта на България“. Участниците в него имаха възможност да разгледат музея, който бе обновен от общината преди две години, и от стара баня беше превърнат в една от най-модерните експозиции в страната, в която има специална зала, посветена на историята на транспорта в столицата.