Международна делегация от млади синдикални лидери посети столичния метрополитен

Международна делегация от млади транспортни работници, водени от председателя на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) Екатерина Йорданова, се запознаха с условията на работа и добрите практики в социалния диалог в столичния метрополитен. Посещението в Централния диспечерски пункт на „Метрополитен” ЕАД бе част от програмата на събитията,  организирани от Съюза на СТСБ и неговия Младежки комитет по повод Международния ден на младежта – 12 август. В тях участваха млади транспортни работници, активисти на транспортните синдикати от България, Балканите, Европа и членове на Младежкия комитет на Международната транспортна федерация (ITF). 

„Метрополитен” ЕАД е едно от дружествата, в които синдикати и работодатели, в много добър диалог, постигат сериозен напредък в социалната политика и така гарантират устойчиво му развитие.  Делегацията беше посрещната от председателя на Татяна Пачкова,   представителката на младежите и жените Пламена Желязкова и младежи от организацията. Те представиха пред делегацията постиженията на социалния диалог в едно от най-динамично развиващите транспортни дружества в страната и споделиха опит в прилагането на социални политики в реална среда. Също така представиха работата на екипите за управление на трафика по линиите на метрото.

Специална презентация за участниците бе подготвил изпълнителният директор на дружеството проф. д-р инж. Стоян Братоев, който представи мащабната строителна програма, която е реализирана през последните 5 години, в това число и предизвикателствата при изграждащата се в момента трета линия. Разширението на столичното метро е един от ключовите инфраструктурни проекти в София. Проектът се изгражда с подкрепата на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и българското правителство. Във връзка с въпрос на участниците за работата за привличане и задържане на млади хора в дружеството, проф. Братоев сподели, че 60 на сто от работещите в „Метрополитен” ЕАД (около 2000 души) са на възраст под 40 години. „Като преподавател в Минно-геоложкия университет имам привилегията да привличам млади хора и част от моите студенти, вече работят в екипите по строителство и експлоатация на метрото”, обясни проф. Братоев.

Паоло Честони попита дали автоматизацията на мотрисите, които се предвиждат при пускането на новата трета метролиния няма да доведат до съкращаване на персонал. Според проф. Братоев автоматизираните мотриси ще облекчат работата на водачите като намалят напрежението и стреса, на който са подложени,но човешкият фактор, ще продължава да е нужен за следене на безопасното и безпроблемно превозване на пътници.

От името на международната федерация Екатерина Йорданова благодари за интересната презентация на проф. Братоев, който въпреки множеството си отговорни ангажименти, отдели специално време за младите хора. „Надявам се, че срещата с него ви мотивира да работите упорито и да се реализирате. Сами виждате, че той започва кариерата си като технически ръководител и израства до изпълнителен директор на дружеството, което в момента управлява един от най-мащабните проекти в ЕС и България. Получил е признание от Европейската комисия и българската държава за големия си принос в разширението на софийското метро”, заяви Екатерина Йорданова и допълни, че инж. Братоев е носител на най-престижния държавен орден на България – „Стара планина”. Също така тя се възползва от възможността да благодари на „Метрополитен” ЕАД за подкрепата на кампаниите на СТСБ за равенство между половете, за борба с насилието над жени и за инициативите за подобряване на баланса между работа и почивка.

На 12 август представителите на младежките организации на ETF Патрисия Лаудер и на ITF Паоло Честони, съпредседателите на МК на СТСБ Алина Милушева и Георги Георгиев и младежите от съюза Игнасия Ацева и Елица Бикова отпътуваха за Варна, морската столица на България и Европейска столица на младежта за 2017 г. Те проведоха поредица от срещи с млади транспортни работници от Пристанище Варна, варненския градски транспорт и Летище Варна.