Международна младежка делегация на работни посещения във Варна

След проведената на 9 август 2017г. в София регионална младежка конференция, СТСБ организира петдневна програма за обмен на синдикални практики, планиране на бъдещи съвместни дейности с европейската и международна транспортни федерации и подготовка на инициативите на младежкия комитет на СТСБ.

Организирани бяха работни посещения на пристанище Варна-Изток, Градски транспорт Варна и Летище Варна; както и работна среща в с. Кюлевча между представители на младежките комитети на СТСБ, ETF и ITF. В програмата се включиха вицепрезидентът на Международната транспортна федерация (ITF) и председател на СТСБ Екатерина Йорданова; Паоло Честони от аржентинския синдикат UPSA и член и на младежкия комитет на ITF; Патрисия Лаудер от испанския синдикат CCOO и член на младежкия комитет на ETF; съпредседателите на МК на СТСБ Георги Георгиев и Алина Милушева, която е член и на младежките комитети на ETF и ITF; и младежите от СТСБ Елица Бикова и Игнасия Стефанова.

На 13 август, по време на работната среща в с.Кюлевча между представители на трите комитета, беше взето решение да бъде продължена и разпространена инициативата, подета от МК на СТСБ и представена на регионалната младежка конференция в София, за активно участие на синдикатите в постигане целите на ООН за устойчиво развитие.

Беше направена равносметка на работата на комитетите от тяхното създаване до момента и беше обсъдена ролята, която би могъл да изиграе всеки един от присъстващите в посока осигуряването на непрекъснат диалог между младежките комитети на СТСБ, ЕTF и ITF.

14 август беше посветен на работни посещения.
На пристанище Варна-Изток младежката делегация беше посрещната лично от председателя на СО към СТСБ Тимка Филчева и от Нина Иванова, член на МК на СТСБ.

Бяха обсъдени условията на труд, нивото на синдикализиране и стратегиите за привличане на млади транспортни работници към синдикалното движение.
Чуждестранните гости разгледаха пристанището и имаха възможността да се запознаят от първо лице с условията, в които работят техните колеги и връстници от България.

Подробности и впечатления от срещата очаквайте съвсем скоро в специално интервю с Нина Иванова и Паоло Честони, заснето на пристанище Варна-Изток, минути след нейното приключване. 

След това младежите посетиха Варненското летище, където бяха посрещнати от председателя на синдикалната организация към Летище Варна Петранка Шомова и мениджъра обучения и проекти за сигурност на «Фрапорт Туин Стар» Орлин Банков.

На срещата бе представена историята на авиацията в България, визията, мисията и целите на летище Варна; и новата цел – корпоративната визия за удовлетворени клиенти и иновации “Да оставим летището в сърцата на пътника”. В дейностите за постигането на тази цел са включени всички отдели. Гостите бяха запознати и с хоризонталната структура на управление на летището, която улеснява комуникацията между отделите и работник-ръководител. Този вид структура е благоприятна за по-лесното интегриране на нови концепции и иновации, които стимулират работниците да споделят идеите си, както и за по-бързото разрешаване на евентуални проблеми. Един от примерите е създаденият през февруари тази година с общите усилия на ръководство и служители фитнес център “Fit 4 life”, който е достъпен 24 часа. За подпомагане на информираността и по-добрата комуникация, летище Варна разполага с вътрешна система за комуникация “Интранет” и вестник за служителите

Дискутирани бяха въпросите за социалните осигуровки, условията на работа и възнагражденията, както и добавената стойност на курсове и обучения, от които се ползват много от новопостъпилите служители. Гостите бяха запознати с лицензираната лятна стажантска програма – една от успешните програми, чрез които 30% от обучените биват наети от летището или намират работа в Европа и филиали на Фрапорт. Засегната бе темата за сезонните работници и тези наети с постоянен договор, както и политиката на Летище Варна по въпроса.


По-късно същия ден се проведе работна среща със служители и младежки представители от «Градски транспорт ЕАД» Варна. Делегацията, водена от председателя Екатерина Йорданова, бе посрещната лично от председателя на синдикалната организация в компанията Павлина Николова. Милен Колимечков, ръководител сектор „Транспорт“ в предприятието, запозна участниците със структурата и естеството на работа в компанията, а г-жа Николова представи синдикалната организация.

В хода на разговорите възникнаха множество въпроси, свързани с организацията на работа и условията на труд на работниците. Срещата завърши с посещение на едно от сервизните помещения на територията на предприятието, където се осъществяват ремонтни дейности на автобусния парк на „«Градски транспорт ЕАД» Варна.

Организираните за младежите-делегати посещения на забележителности в България бяха част от програмата на Национално туристическо движение “Опознай България-100 национални туристически обекта”, представенa на регионалната младежка конференция. Гостите посетиха архитектурно-музеен резерват „Царевец“ във Велико Търново; паметника “1300 години България” в град Шумен; и средновековния релеф “Мадарски конник”; запознаха се с български традиции и участваха в дейностите по случай деня на Варна (15 август).