Конгресът на ЕТФ започна с поздравления за 24 май

Петият конгрес на Европейската транспортна федерация (ЕТФ), чието първо заседание съвпадна с 24 май,  бе открит с отбелязване на националния празник на България – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Вицепрезидентът на ЕТФ Екатерина Йорданова, в която бе водеща на конгреса, заедно с другият вицепрезидент Александър Киршнер, поздрави българската делегация за празника под аплодисментите на участниците и гостите на форума. По-късно те получиха като подарък от СТСБ свитък с историята на българската азбука и с ликовете на Светите братя Кирил и Методий.

Официалното откриване продължи с приветствия на домакините в лицето на Хавиер Пачеко, генерален секретар на CCOO в Каталуня, Испания. „Мъжете и жените в транспортния сектор са артериите на една икономическа система, движеща хора и стоки в цяла Европа и света. Ние ще съдействаме за една по-добра Европа – на хората и за хората”, каза в обръщението си Пачеко.

Заместник-кметът на Барселона Джанет Санц благодари на ЕТФ за приноса за защита на правата на хората на труда и за постигането на по-справедлив и устойчив модел на транспорт.

Комисарят на ЕС по въпросите на транспорта Виолета Булц също се обърна към конгреса заяви, че е необходим открит диалог между синдикатите и ЕК за променящите условия на труд, в следствие на  цифровизацията, икономическата криза, демографските и социалните тенденции в Европа. „Има необходимост от нов европейски модел, изграден върху два основни стълба – растеж и заетост”, обяви Булц. Тя обърна особено внимание на пакета мерки „Мобилност”, който ще бъде публикуван от ЕК на 31 май. Преди месец ЕТФ нарече планирания пакет „начин за узаконяване на социалния дъмпинг“ и проведе редица инициативи с искания за по-социален пътен транспорт. Според Булц обаче синдикатите не бива да се поддават на внушения, а трябва да изчакат  официалното публикуване на пакета, за да се уверят, че в него са предвидени специални мерки срещу социалния дъмпинг.

Комисар Булц даде висока оценка за работата на ЕТФ в Европейския социален диалог като подчерта приноса в шестте секторни комитета. „Ние с вас може да имаме различия и в това няма нищо страшно. Мъдрите хора не се съгласяват лесно, но с диалог можем да постигнем много”, каза в заключение Булц.

Модераторът на панела Екатерина Йорданова обобщи, че вярва в социалния диалог и че неговия успех зависи от усилията на всички заинтересовани страни. Тя подчерта, че трябва да се инвестира в човешкия капитал и поиска подкрепа за създаването на директива за съвместяването на личния и професионалния живот. Екатерина Йорданова благодари на еврокомисар Булц за инициативата „Жените в транспорта”, която има за цел повишаване на женската заетост в транспорта, подкрепя равенството между половете и борбата с насилието у дома и на работното място. „Нуждаем се от повече жени във всяка една дейност, на всяка една позиция, в Европа и в света, защото само така можем да постигнем едно по-хармонично и по-справедливо общество”, заяви Екатерина Йорданова и призова за включването на повече жени на лидерски позиции в ЕК, в институциите и в компаниите.

Официалната делегация, водена от председателя на СТСБ Екатерина Йорданова, продължава участието си   конгреса, който се провежда в Барселона, Испания, от 24 до 26 май 2017 г. Мотото на форума е: „Справедлив транспорт за Европа – социална справедливост, солидарност, единство”. В неговата работата участват 500 представители на транспортните  съюзи от 41 европейски страни.

Конгресните дискусии могат са се следят на живо през социалните медии – с таг #ETF2017 и уебсайта на конгреса – www.ETF-2017Congress.org.