Международна кампания за по-добри работни места в круизното речно плаване

Отворено писмо до пътниците

Уважаеми пътници,

Международната федерация на транспортните работници (МТФ) и Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ) Ви желаят отморяващо и интересно пътуване. Сигурни сме, че целият екипаж ще направи всичко, което може за Вашето удобство и добро разположение като гаранция, че този круиз ще остане за Вас едно незабравимо преживяване.

Точно както екипажът се грижи за Вас, така и ние в МТФ и ЕТФ, заедно с членуващите в тях синдикати, работим, за да подобрим условия на живот и труд за тези хора. Работата на кораб е особено предизвикателство, тъй като това не е просто работно място, а техен плаващ дом за седмици или дори за месеци наред. Целта на екипажите е, както при повечето хора, да получат достойно заплащане,  с което да могат да издържат себе си и своите семейства.  Ала за съжаление често нещата не стоят така, както изглеждат.

Ние разбираме – Вие едва ли сте наясно, че хората, които Ви сервират храната или оправят каютата Ви често едва свързват двата края. Заплатите са толкова ниски и условията – така лоши, че дори след девет месеца непрекъснат къртовски труд, понякога до 14 часа дневно, те трябва да разчитат на Вашите бакшиши, за да занесат някакви пари вкъщи в края на сезона. Такава е съдбата на мнозинството от обслужващия персонал, наречен още  „хорека“ (хотели, ресторанти и кетеринг), в процъфтяващия бизнес на речните круизи. Някои от тези хора идват чак от Източна Азия, за да изкарат прехраната си.

МТФ и ЕТФ се ангажираха да се свържат с работодатели от сектора на речните круизи в Европа и да ги поканят на преговори за Европейско рамково споразумение както за плавателния екипаж, така и за обслужващия (хорека), с което да се пресекат злоупотребите и експлоатацията. За съжаление, след две години изчакване „ИГ Ривър круиз“ заявиха, че не са готови за преговори поради вътрешни преструктурирания, а някои дружества дори забраниха достъпа на синдикалисти на борда и разговорите с персонала за условията им на труд.

Ето защо се обръщаме към Вас за съдействие, за да достигнем до екипажите. Молим Ви да заявите своята подкрепа за хората, които правят пътуването Ви успешно. Например, попитайте управата какви са условията им на труд или пък поискайте да видите как са настанени (по двама и повече в тясна каюта, може би с една тоалетна и душ на четирима).  Запитайте как са осигурени или назначени, можете и да поставите въпроса дали заплати, слизащи до 600 евро на месец за 48 – 72 часа работа седмично могат да бъдат наречени „достойни“ или „справедливи“.

А следващия път, когато си правите резервация за круиз по реките в Европа, помислете за компания, която предлага наистина почтени заплащане и условия на труд, която разрешава посещения от страна на синдикатите на всички свои кораби и която може би дори признава правото хората да бъдат представлявани от синдикат.

От името на екипажите Ви благодарим, че ни подкрепяте и ни помагате да работим за по-добри работни места за всички.

От името на секция „Речно плаване“ на ЕТФ и МТФ,

Искрено Ваш:

Ник Брамли

Председател на секциятаbaner