Ново попълнение в авиационното семейство на СТСБ

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) има ново попълнение в лицето на  новосъздадената Синдикална организация на кабинните екипажи на авиокомпания Ryanair в София.

Мотивирани да упражнят правото си на сдружаване и чрез колективния си глас да подобрят условията на труд и заплащане, кабинните екипажи създадоха своя синдикална структура в софийската база на най-големия нискотарифен авиопревозвач в Европа, като избраха да бъдат представлявани на национално, европейско и международно ниво от СТСБ.

По-голямата част от кабинните екипажи са наети за Ryanair от контракторската фирма Crewlink Ireland Ltd. Противно на изискванията на българското законодателство за осигуряване на летателните и кабинните екипажи за първа категория труд, работодателят ги е осигурявал в продължение на повече от година като работници от трета категория. Активните действия на синдикалните членове спомогнаха за отстраняването на този проблем и за привеждането в съответствие с българското социално-осигурително законодателство.

СТСБ изпрати официални писма до  Ryanair и Crewlink, с които ги информира за създадената синдикална организация и ги приканва на разговор за условията на кабинния персонал в база София.