Протест на работниците на DHL в Турция

Както ви съобщихме миналата седмица в Лондон се проведе “модно дефиле”, организирано от Международната транспортна федерация (МТФ) и UNI Global с цел подкрепа на служителите на Deutsche Post DHL, който беше официален спонсор на лондонската седмица на модата. Паралелно с тази инициатива, представители на синдикални организации, членуващи в МТФ от  Белгия, Германия, България, Норвегия, Турция и Англия, участваха в мирен протест, организиран пред два склада на DHL – в Истанбул и в Гебзи. Там България беше представена от членове на СТСБ. Организаторите на демонстрацията бяха подготвили импровизирани помещения с отопление и консумация на чай и кафе, с единствената цел да докажат своята сила и готовност да стоят толкова дълго, колкото е необходимо, за да бъдe чут техния глас.

Протестът започна около обяд на 15.02.2013 г., с идеята към него да се присъединят и служителите на DHL от двата склада, които в този момент имаха редовна почивка. За съжаление (и в духа на досегашните си действия), ръководството на компанията не позволи на служителите си да се присъединят към протеста. Единствено оградата на склада беше бариера между стотиците протестиращи и работниците на DHL, която не успя да удържи лозунгите на двете групи в подкрепа на собствените им права за свободно синдикализиране.
Турският синдикат ТUMTIS изрази своята огромна благодарност за солидарността и подкрепата на всички международни участници в протеста.

По-късно през деня, същата делегация се присъедини и към организирания от синдиката на гражданската авиация HAVAIS протест на летище “Ататюрк”. Начало на протеста бе поставено след уволнението на 305 служителя, които  търсят справедливост от 263 дни насам. Въпреки дългата борба, те успяват да съхранят своя приповдигнат дух.
Протестиращите се бяха разположили на обширни площи от летището, окрасени с банери и агитационни материали, бяха подредени много столове за сядане, раздаваше се чай и кафе, уволнените жени пееха и плетяха, показвайки че са готови да стоят там колкото е необходимо.