Qatar Airways Cup: глобалeн транспортен синдикат разкрива тежкото положение на авиационните работници

qatar

Международната федерация на транспортните работници (ITF) – глобална синдикална организация, представляваща милиони  транспортни работници по целия свят – се присъедини към Асоциацията на шотландските футболни фенове и към PlayFairQatar („Катар, играй честно!“) в призива им към шотландските футболни привърженици да подкрепят работниците – мигранти, които изграждат обектите и съоръженията за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Този призив идва в навечерието на приятелската футболна среща между Шотландия и Катар, която ще се проведе на 5 юни в Единбург.

Спонсор на мача са Qatar Airways,  които заявиха по-рано тази седмица, че ще спонсорират и Световното първенство през 2022 г. въпреки корупционните скандали около FIFA. ITF, от своя страна, нееднократно са заявявали, че Qatar Airways дискриминират и потискат своите служители-имигранти.

„Авиокомпанията е част от същата система. Жените там са дискриминирани – ако забременеят, трудовите им договори се прекратяват. Работниците, много от които издържат големи семейства у дома, споделят, че са обект на постоянен надзор и наблюдение и биват уволнявани за най-малкото нарушение на строги правила, които се простират в много области на личния им живот и свободното им време „, казва секретарят на секция „Гражданска авиация“ към ITF Габриел Мочо.

„Катар не е луксозна марка, а символ на експлоатация, прикрита зад лъскав имидж „, добавя той.

Откакто Катар спечели правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол – 2022 г., сериозната злоупотреба със строителни работници – имигранти е добре документирана. Стотици млади работници от Непал, Бангладеш, Индия и Пакистан умират всяка година в катарския строителен сектор, много от тях при неизвестни обстоятелства или вследствие на внезапно спиране на сърдечната дейност, и още стотици от тях ще умрат, ако Катар не започне да играе честно и не предприеме сериозни реформи.