СТСБ: Отбелязахме Деня на транспортния работник и поставихме основата на една устойчива инициатива

IMG_9444

Фондация „Европейско бъдеще“, заедно със Съюза на транспортните синдикати в България, отбелязаха Деня на транспортния работник на 27 юни – събота. Събитието е по проект „Дестинация: Култура“, финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015г. Официални гости на празника бяха Екатерина Йорданова – председател на Съюза на транспортните синдикати в България, Пламен Димитров – президент на КНСБ и Малина Едрева – председател на постоянната комисия по култура, наука, образование и културно многообразие към Столична община.

IMG_9512

Събитието бе открито от Мария Костова, представител на фондация „Европейско бъдеще“ и ръководител на проекта. Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова поздрави всички транспортни работници по повод днешния празник. „Транспортът е кръвоносната система на едно общество, а ние, транспортните работници сме тези, които сме отговорни тази система да работи добре и безотказно”, коментира Екатерина Йорданова и допълни, че за първа година Денят на транспортния работник се отбелязва официално, но това е само началото на една устойчива инициатива.

Ансамбъл „Българе” поздравиха транспортните работници с изпълнението на две от своите танцови картини – „Шопска сцена” и „Македонска сцена”. След това се проведе уъркшоп по народни танци, в който всички присъстващи на празника взеха участие и заедно с танцьорите станаха част от магията на българския фолклор.

IMG_9410

Празникът имаше за цел да улесни достъпа на транспортните работници до културните събития, традиции и ценности. Малина Едрева подчерта, че в последните години Столична община работи в посока да осигури максимален достъп до култура чрез откритите градски пространства.

Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова коментира, че с проекта „Дестинация: Култура”, Съюзът на транспортните синдикати в България успя да доведе културата до работното място.

IMG_9579

„В навечерието на нашия празник София получи поредното признание в областта на културата. Фондът за иновации в културата, създаден от Столична община и „Асоциация за развитие на София“ бе отличен от Европейската комисия като практика, която да се споделя на европейско ниво. След разглеждането и оценката на 181 проекта, София извоюва заслужено място сред 15 европейски града, които ще служат като база за учебни посещения и трансфер на знание”, допълни Екатерина Йорданова.

По време на празника бе открита и изложба с фотографии и кадри от най-зебележителните кътчета на България, направени от транспортни работници. За тях и всички желаещи бе проведен и уъркшоп по фотография, за да бъде още по-богата изложбата догодина. В рамките на проекта е предвидено създаването на комитет към фондация „Европейско бъдеще“, който да превърне празника на Деня на транспортния работник в ежегодно събитие.